Kolumni

Laina-aseella vai omalla, onko sen väliä?

Ampumakoe pitää voida ampua myös laina-aseella, omaa ei laki edellytä. Lapin yliopiston oikeusinformatiikan lehtorin, varatuomari Jarmo Kiurun näkemys ei ole riistahallinnon mieleen.

Varsinaista oikeudellista pohdintaa tai aiheen avausta ei aiheen tiimoilta irronnut maa- ja metsätalousministeriöstä, valitettavasti. Poliisihallinnon ylitarkastajakin totesi omassa kommentissaan selvästi, että MMM on ministeriö, jolle tulkinta kuuluu.

Eikä se ole oikeudellista pohdintaa tai tulkintaa, että todetaan ykskantaan, että näin se on, kielletty mikä kielletty.

On varmaan niin, että tahtotila asetusta valmistellessa on ollut, että koe pitäisi ampua omalla aseella, mutta tahtotila ei ole välittynyt asetustekstiin yksiselitteisesti. Siksi olisi paikallaan muuttaa tekstiä vastaamaan tahtotilaa.

Tällaiset porsaanreiät, joita osoitetaan, mutta joiden olemassaolosta ei varsinaisesti haluta keskustella tai myöntää niitä, nakertavat järjestelmän uskottavuutta.

En voi tietenkään olla kysymättä, miksi kuljettajatutkinnon ajokokeen voi suorittaa autokoulun autolla, miksi sitä ei vaadita ajamaan kuljettajan omissa nimissä olevalla autolla?

Ylipäätään tahtotila ampumakokeen suorittamisesta omalla aseella on syytä haastaa. Miksi se on niin tärkeää, että koe pitää suorittaa omalla aseella?

Onko vaarana, että kylän kovin tarkkuusampuja-Teppo antaa aseensa hirviporukan käyttöön ja kaikkein huonoimmatkin kiikarin kohdistajat saavat kokeen läpi?

Luottamus hyvä, kontrolli parempi, niinhän se on. Mutta lähtisikö joku Tepon laina-aseella kokeen läpäissyt metsästäjä omalla kohdistamattomalla kiväärillä jahtiin, ihan oikeasti? Jos lähtisi, varsinainen ongelma on joku muu kuin ampumakoe ja laina-aseen käytön salliminen.

Olen kuullut myös ampumakokeeseen ja laina-aseeseen liittyen, että laina-aseen käytön mahdollisuus olisi haluttu torpata rikosoikeudellisten seikkojen takia. Eli jonkun tuomion takia aseensa menettänyt metsästäjä voisi laina-aseella käydä ampumassa kokeen, vaikka hän olisi menettänyt oman aseensa, mutta hänellä olisi lupa aseeseen vielä tallessa.

Tällaisesta tavallisesta melko kunnollisesta kansalaisesta tuntuu tympeältä, että tavallisten ja kunnollisten elämää hankaloitetaan, koska jotkut eivät pelaa sääntöjen mukaan.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja

Miksi kuljettajatutkinnon ajokokeen voi suorittaa autokoulun autolla?

Lue lisää