Kolumni

Voisiko Vapo voittaa Helsingin ympäristömiljoonan? Onnittelut Vapolle!

Helsinki Energy Challenge on kaikin puolin kannatettava hanke. Sympatiapisteet myös energiayhtiö Helenille.

Helsingin lämmitys uusiksi ja ideakisa ratkaisuista suurelle yleisölle. Parhaalle esitykselle miljoonan euron palkintosumma.

Helsinki Energy Challenge on kaikin puolin kannatettava hanke. Sympatiapisteet myös energiayhtiö Helenille, joka parhaansa yrittää, selvittää, taipuu ja notkistuu sitä mukaa kaupungin vihreät kunnallispoliitikot esittävät ilmastotoiveita – hintaan mihin hyvänsä.

Helen on maan suurimpia energiayhtiöitä ja kaukolämmön tuotannossa varmasti suurin.

Helenin kaukolämmön tuotannosta yli puolet tuotetaan toistaiseksi kivihiilellä. Yhtiöllä on suunnitelmat kivihiilen ja sivupolttoaineena käytettävän turpeen korvaamiseksi uusiutuvilla tai päästöttömillä polttoaineilla ja menetelmillä. Helen on osoittautunut hyvinkin innovatiiviseksi lämpöpumpuillaan ja kaukokylmällä.

Kivihiilen polttokielto tulee voimaan vuonna 2029. Koska kodit ja rakennukset halutaan pitää lämpimänä, kaupungin energiayhtiön on korvattava fossiiliset polttoaineet jollain muulla.

Voimaloiden uudelleen rakentaminen etuajassa väliaikaisine ratkaisuineen maksaa satoja miljoonia euroja helsinkiläisille veronmaksajille. Siihen nähden miljoonan euron palkintosumma toimivalle idealle on hyvinkin kohtuullinen.

Poliitikot tekivät kivihiilestä luopumispäätöksen Helsingissä ymmärtämättä ollenkaan, millä se korvataan. Samalla päätettiin myös, että turve ei kelpaa kivihiilen korvaajaksi.

Puun ja turpeen yhteispoltto olisi sekin pelkkää puun polttoa puhtaampaa, mutta kun ei kelpaa.

Turpeesta puheen ollen, turveyhtiö Vapo juhlii 80-vuotiasta yhtiötä. Korona siirsi iltajuhlia, muttei sentään peruuttanut.

Vapo syntyi talvella 1940, jolloin Suomi kävi taistelua itsenäisyydestään. 80 vuotta sitten oli Suomessa 50 astetta enemmän pakkasta kuin nyt. Tanskan salmetkin jäätyivät, ja sotaa käyvää Suomea uhkasi polttoainepula. Silloinen Vapo sai sotavuosina tehtäväkseen pitää veturit liikkeellä ja suurimmat kaupungit lämpiminä.

Puutavaraa hakattiin ja ajettiin enimmillään 13 000 hevosen ja 30 000 miehen voimin. Hiiltä ei ollut saatavilla, VR:n veturitkin söivät halkoja.

Vapo on uudistunut moneen kertaan, ja tekee sen taas uudelleen.

Voisiko Vapo voittaa helsinkiläisten miljoonapalkinnon?

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.
Lue lisää

USA:n presidentinvaaleja seuraa osakemarkkinoilla neljän kuukauden epävarmuus

Hallituksen ilmastoteot kohdistuvat maaseutuun

Peruna on huippukokillekin innostava raaka-aine – Näillä vinkeillä valmistat täydelliset potut myös kotona

Vihreiden aloite läpi: 100 000 puuta istutetaan Helsinkiin – mutta kuinka paljon pääkaupungissa kaatuu metsää?