Kolumni

Yhteinen taistelu virusta vastaan tiivistyy keittiöön

Suomi on ollut poikkeustilassa reilun viikon. Väki konttoreista on hätistelty koteihinsa. Kokoontumis- ja matkustuskieltoja jaetaan kuin diktatuurissa konsanaan.

Huolesta ja ahdistuksesta huolimatta Suomi ja suomalaiset eivät lannistu. Yhteinen taistelu virusta vastaan tiivistyy keittiöön, jonka antimia vaaditaan monissa kodeissa moninkertainen määrä normiarkeen verrattuna.

Ruokaa ei kulu aiempaa enemmän, mutta lounaspaikkojen ja ravintoloiden ruokavirta on siirtynyt nyt hellan kulmalle. Se tyhjentää kauppojen liha- ja kalatiskejä.

Tätä kirjoittaessa ruokapulasta ei ole tietoa. Kun kriisitietoisuus pari kolme viikkoa sitten alkoi nousta, monella pula kävi kuitenkin mielessä. Marttojen opein tutkittiin kotivaraa. Montako päivää on nälkään?

Olin tyytyväinen pakastimen sisältöön – lihaa ja marjoja riittää, kunnes luonto tarjoaa kevään versoja pahimpaan hätään. Monimielisellä ilolla tervehdin myös pihalla tepastelevia fasaaneja!

Kriisivalmiutta on silti testattava niukkuudella. Jääkaapissa nahistuneet perunat ja porkkanat muuttuivat samettiseksi sosekeitoksi. Kaunista, mutta luomus vaati sekaan murskatun sipulin ja muutaman valkosipulinkynnen sekä mausteeksi suolaa, mustapippuria ja nuukasti chiliä – a vot!

Ristin sapuskan kriisipuuroksi, mutta lopputulos hieman epäilytti. Käristin äkkiä paketin pekoni­silppua sekaan! Nyt oli kunnollista.

Viidentenä päivänä jaksoin tosin kiitellä enää edullista annoshintaa – se oli leipineen ja maitoineen noin 40 senttiä. Jos todellinen kriisi yllättää, siitä on vara tinkiäkin.

Kirjoittaja on MT:n toimituspäällikkö.

Lue lisää

Lammastilallinen Yläneeltä ihmettelee, miksi Helsingin joulutorit on suljettu mutta ostoskeskuksissa tungeksitaan Black Fridayn tunnelmissa – "Vaikuttaako taustalla amerikkalainen ajatusmalli, money talks?"

Pääkaupunkiseudulle järeitä rajoituksia kolmeksi viikoksi – harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään, yli 10 hengen yleisötilaisuudet kielletään

THL: Suomessa raportoitu yli 600 koronavirustartuntaa

Naapurimaakuntien matkustussuositukset eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen Uudenmaan liikenteeseen