Kolumni

Koronaseurauksia: Huoltovarmuus, vessapaperin arvostus, solidaarisuus ja väljä asuminenkin nousevat arvoonsa

Kulkutauti jyristää läpi koko yhteiskunnan. Huomenna moni asia on toisin ja arvostukset heittävät häränpyllyä, arvioi Simonkadun pääekonomisti Kimmo Lunden.

Tästähän selvitään! Kannustetaan toisiamme!

Näin me tapaamme sanoa, kun toivomme voimia kulkutaudin jyristäessä läpi koko yhteiskunnan.

Optimismi auttaa pysymään järjissään. Selvää kuitenkin on, että korona jättää jäljen niin yksilön, kotitalouden, yrityksen, kunnan, valtion kuin EU:n ja globaalin talouden ja kansainvälisen työnjaonkin osalta.

Monet asiat ovat nousseet arvoonsa.

Huoltovarmuus. Kuinka moni tiesi, että meillä on Huoltovarmuuskeskus? Se avasi varastonsa ovet, ja täydentää sairaaloiden koronasuojavarusteita tarpeen mukaan. Hienoa, että keskuksen aumoissa on myös viljaa, polttoaineita, lääkkeitä - kaikkea tarpeellista, mitä omassa perunakellarissa ei löydykään. Myös turve havaitaan huoltovarmuuden kannalta ihan tarpeelliseksi kotimaiseksi polttoaineeksi.

Elintarvikkeet. Ruotsissa ruuan omavaraisuusaste on pudonnut 50 prosenttiin, kun se Suomessa on 80 prosenttia. Koronavirus onkin herättänyt ruotsalaiset huolestumaan, mitä tehdä, jos rajat menevät kokonaan kiinni ja ruoka loppuu.

Vessapaperin arvostus. Pehmopaperit ovat suomalaisen metsäteollisuuden tuotteita, joiden arvostus kasvaa kriiseissä. Ei kuulu enää dissaamista tämänkään osalta.

Väljä asuminen. Nurmijärvi-ilmiö palaa, ja tiiviin kaupunkiasumisen pimeä puoli on näin tylyllä tavalla paljastunut. Jäävätkö kaupunkibulevardit sittenkin liikenteen käyttöön?

Etätyö nousee. Verkkoyhteydet mahdollistavat ihmisten asumisen ja työskentelyn missä vaan. Mökilläkin. Ei tarvitse juosta toimistolla.

Käsien pesu. Hygienia on ihan nasta juttu missä tahansa kausi-influenssassa.

Talouskasvu. Degrowth-kannattajat ideologisissa torneissaan näkevät hekin sen kurjuuden, mihin talouskasvun häviäminen veisi. Kunnianpalautus kulutukselle.

Solidaarisuus. Uudenmaan paneminen säppiin vaikka vain viikoiksi aiheuttaa maan sisäistä vastakkainasettelua, josta on päästävä nopeasti eroon. Poikkeusoloilla on ikäviä seurauksia, vaikka tavoitteet ihmisten terveyden suojelemiseksi ovat hyvät.

EU ja yhtenäisyys. Unionin sisällä kansallisvaltiot ovat yhä enemmän omillaan. Kulkutauti ja kansallismielisyys sulkevat rajoja tavaroiden ja ihmisten sekä työvoiman vapaalta liikkuvuudelta.

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.

Näin sanoi jo Carl Barksin piirtämä puhuva koira Aku Ankka -tarinassa vuodelta 1955.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Mökki löytää nyt omistajan

Suomi on pakkasilla totaalisen riippuvainen tuontisähköstä

Sarvamaa: "Me metsäalasta kiinnostuneet odotamme EU:n uutta metsästrategiaa malttamattomina"

Suomelle töitä sovittelijan roolissa