Kolumni

Kotoilua seuraa kotimaan matkailukesä

Maakuntien yrityksiä odottaa vielä toivon kesä. Näyttäkää nyt, mitä tällä maalla on tarjolla parhaimmillaan.

Ei niin kamalaa, etteikö jotakin hyvääkin. Korona kääntää katseet lähelle, ja sitku-hommat tulee viimeinkin tehtyä: kaapit siivottua, ikkunat pestyä, seinät maalattua, pensaat leikattua ja polttopuut tehtyä.

Moni siivoaa etätyöviikkojen jälkeen elämästään muutakin turhaa, joten perheneuvoloihin kertynee ennätysjono.

Liian moni on myös joutunut kotioloihin vasten tahoaan eli lomautetuksi tai irtisanotuksi ja voi kokea muiden mielestä mukavan kotoilun pikemminkin vankilana.

Mahdollisimman monelle toivoisi tämän koettelevan koronajakson antavan kuitenkin hengähdystauon ja uskoa, että kyllä tästä taas noustaan.

Hyviä uutisia on ollutkin. Metsäpolut vetävät, kotimaista ruokaa arvostetaan ja yhteisöllisyys kukkii: on naapuriapua, korona-avuksi värväytyneitä lentoemäntiä ja maaseudun kausityöhön ilmoittautunut jalkapalloseura.

Kädet ja jalat ristiin, että kaalipelloille ja mansikanpoimintaan tulisi sellainen apuriryntäys, että jatkossa tällaisista elämysviikoista voitaisiin periä pääsymaksua, samaan tapaan kuin suosituista lammaspaimenviikoista.

Seuraavaksi koittaa kesä, jolloin monilla on lomaa. Aiempaa useampi viettää sen tänä vuonna kotimaassa. Jos tauti laantuu ja liikkuminen koko Suomessa taas sallitaan, voi mökeille, aittamajoitukselle, asuntovaunuille, pakettiautoille ja telttapaikoille riittää kysyntää. Vaatimattomammillekin, koska monella on nyt rahaa niukasti.

Yksityinen, kotimaan matkailua tukeva jakamistalous saattaa pompsahtaa, mutta yhtä lailla myös vakiintuneiden yritysten tarjoamat lomat. Satojen eurojen viikkohinta mökistä tai maatilan pihapiiristä voi tuntua paljolta ja saada parahtamaan "sillähän pääsisi etelään". Tosiasia kuitenkin on, että hinnalla yöpyy koko perhe eikä perillä välttämättä kulu rahaa.

Osa taas etsinee nyt tarkoituksella luksusta, kun kotimaahan kerran pitää jäädä.

Jos rahaa on, nyt sitä olisi tärkeää käyttää maaseudun palveluihin. Moni yritys kun on olemassa kesäkautta varten ja elää niillä tienesteillä muun vuoden. Maakuntien yrityksiä odottaakin vielä toivon kesä, vaikka kaupungeissa uhkaa konkurssiaalto. Teetä siis tänä kesänä se uusi laituri tai katto ja kipaise vasta perillä kaupassa, syömässä ja parturissa.

Jos saa neuvoa, sanoisin matkailuyrityksille: näyttäkää nyt, mitä tämä maa tarjoaa parhaimmillaan. Asiakkaina voi tänä kesänä olla paitsi niukkuutta jakavia myös ennakkoluuloisia ja tavallista vaativampia asiakkaita. Ota kaikki avosylin vastaan!

Pane paikat, petivehkeet, infokansiot ja tervetuliaislahjat kuntoon ennen sesongin alkua, kartoita lähistön pienyrittäjien palvelut ja vinkkaa kaikista mahdollisista käyntikohteista ja aktiviteeteista vieraillesi. Voit yllättyä itsekin, jos lähikylän asukkaista ja mökkiläisistä löytyy joogaohjaaja, kakkuleipuri, englannintaitoinen eräopas, hieroja tai mitä vain. Yhtäkkiä palvelupalettisi onkin iso!

Vie juuri tänä kesänä asiakkaillesi vaikka kuu taivaalta ja yöpalaa pihan perälle tai erämaamökkiin, jos sitä toivotaan. Tai etsi joku, joka sen ja lämpimät aamusämpylät vie.

Koronan jälkeen maailma ei kuulemma ole entisensä. Sinä voit vaikuttaa siihen, etteivät mielikuvat kotimaan matkailustakaan ole. Ei asiakas ole mikään hirviö eikä hyvä palvelu sen kummempaa kuin toiveiden täyttämistä hymyillen. Ihmiseltä ihmiselle.

Lue lisää

Pitääkö työnantajan ärähtää, jotta etätyöläiset palaavat työpaikoille?

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

Korona-aika on saanut matkailuautojen myynnin ja vuokrauksen kukoistamaan

Kokoomus edistäisi monipaikkaisuutta jakamatta kunnallisveron tuottoa: "Jo nyt mökkikunnilla kyläkaupat ja muut lähipalvelut heräävät eloon mökkiläisten saapuessa"