Kolumni

Koronaetäily eroaa oikeista etätöistä kuin yö päivästä

Eveliina Kutila: "Kerran jos toisenkin olen uhannut, että Harry Pottereiden lukeminen loppuu tähän, jos jatkuva huitominen ei lakkaa."

Toivon, että kukaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa elämässään etätöihin keskelle perhearkea siirtynyt ei kuvittele, että tämä on totuus etätyöskentelystä. Voin kertoa, että poikkeustilan aikana kotona työskentely eroaa todellisesta etätyöstä kuin yö päivästä. 

Teen säännöllisesti etätöitä, koska se mahdollistaa hiljaisen ja keskeytymättömän työajan. Teen silloin ne työt, jotka vaativat herkeämätöntä keskittymistä ja työrauhaa useammaksi tunniksi. 

Etäkoulun kyljessä keskeytyksetön työaika on luksusta. Saunan lauteilla on tullut puhuttua monta puhelua ja osallistuttua moneen palaveriin. Kylpyhuoneen oven kun saa lukkoon, mikä ehkäisee kysymysten tulvan edes hetkeksi. 

Keskittyminen ei ole myöskään helppoa, kun koko ajan on joku vieressä hyppimässä tai juoksemassa ympyrää. Usein siihen liittyy myös millä tahansa taikasauvaksi sopivalla esineellä huitomista. Kerran jos toisenkin olen uhannut, että Harry Pottereiden lukeminen loppuu tähän, jos jatkuva huitominen ei lakkaa. 

Poikkeustilan etätöissä tehokasta työaikaa on iltapäivisin muutama tunti, kun muksut lähtevät ulkoilemaan. Kun lapset ovat ulkona ja voisin keskittyä töihin, huomaan etten osaa. Surffailen eri tehtävien välillä ja unohtelen mitä olen oikeasti tekemässä.

Multitaskaaminen jää päälle, vaikka fiksumpaa olisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Keskeytysten kanssa myös painiva kollega miettii somessa, että mitähän jatkuvat keskeytykset tekevät aivoille. Itse olen ihmeissäni siitä, ettei mitään isompaa mokaa ole päässyt tapahtumaan. Ainakaan vielä.

Lisäksi kaipaan etäpäivieni hiljaisuutta. Kuopuksen tauoton hölinä ei valitettavasti ole radioon verrattavaa harmitonta äänimattoa, vaan epämääräistä jodlaamista ja sisarusriitoja. Mikä onni, että sain hiljattain käyttööni vastamelukuulokkeet, niille on ollut käyttöä. Nekään eivät valitettavasti estä olkapäälle koputtelua.  

Oikeissa etätöissä kukaan ei myöskään valita, että lounas ei maistu. Oma moka jos ei ole siihen varautunut ja joutuu kyhäämään kaapin jämistä jotain lounasta muistuttavaa. Etäopetuksessa olevat lapset puolestaan pitävät suorastaan etuoikeutena nirsoilla ruuasta.

Oikeastaan ainoa etätyöskentelyn hyvä puoli, joka vallitsevissa oloissa toteutuu, on pidemmät aamu-unet. Kello soi nyt ruhtinaalliset 1,5 tuntia myöhemmin kuin niinä aamuina, kun lähden toimistolle. Työmatkoihin ja meikkaamisen menevä aika säästyy hyvinvoinnin kannalta parempaan tarkoitukseen, sillä kummasti myös unentarve on lisääntynyt viimeisen reilun kuukauden aikana.

Kirjoittaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton tiedottaja.

Lue lisää

Koronatilanne synkkenee Euroopassa, mutta monet maat haluavat mahdollisimman tavallisen joulunodotuksen

THL: Suomessa raportoitu 541 uutta koronavirustartuntaa – rajoituksia tiukennetaan myös Pirkanmaalla

Talleilla kiertää hevosten omaa koronavirusta: "Paljon tulee soittoja kuumeisista hevosista"

Stora Enson Oulun tehtaalla ainakin 80 koronatartuntaa – yhtiön tehdastyömaalla työskentelee 1 800 ulkopuolista henkilöä