Kolumni

Korona hallitsee ilmatilaa – jäävätkö nyt talouden mörhöilyt ja politiikan harhautukset tutkan katveeseen?

Mitä uutisia on jäänyt seuraamatta, kun korona hallitsee ilmatilaa? Talouden mörhöilyt ja julkkisten törttöilyt jäävät nyt tutkan ja lööppien katveeseen – vai jäävätkö?

Ei olisi ensimmäinen kerta, kun merkittäviä, mutta joidenkin tahojen näkökulmasta kiusallisten uutisten julkistamista pihdataan hetkeen, jolloin jokin toinen Hyvin Suuri uutinen vie kaiken huomion.

Huomion pois muuten tarkkaavaiselta medialta, toimittajilta, kilpailijoilta, viranomaisilta, asiakkailtakin.

Talous. Hallitus julkisti pääsiäisen alla historian suurimman lisätalousarvion, 4,1 miljardia euroa. Lisäbudjetin rahapäätökset keskittyvät erityisesti koronavirusepidemian hoitoon.

Yrityskentällä kokonaisia toimialoja on suljettu, eikä rysähdys ole hallinnollisella päätöksellä suljettujen ravintoloiden tai esimerkiksi hiihtokeskusten syytä. Nopeaa tukea yrityksille, joilla jo ennestään kannattava toiminta on kyykännyt koronan vuoksi. Toimivatko tukikriteerit pitävästi? Toivottavasti.

Ja mitä tahansa mörhöilyjä, huteja ja vääriä yritysostoksia isotkin pörssiyhtiöt ovat aiemmin tehneet, virheet ja alaskirjaukset menevät sujuvasti koronan piikkiin. Ei koira perään hauku.

Poikkeuslakien aikana on aina ollut niitä, jotka käyttävät tilannetta hyväksi. Kieltolain aikana tienasi salakuljetuksella, sodan aikana mustassa pörssissä.

Koronamaskeja ei julkishallinto kilpailuta keskitetysti, kuten vaikkapa siivousvälineitä. Kiinassa vallitsevat viidakon lait.

Politiikka. Maakuntahallinnosta ei tullut mitään. Koronasta kärsineille yksinyrittäjille maksettava 2000 euron tuen hallinnointi siirrettiin syystä tai toisesta juuri kunnille. Ei ely-keskuksille tai TE-hallintoon. Miksi? Oliko tämä ensimmäinen askel valtion työnvälityksen siirtämisestä takaisin kunnille, 1960-luvun malliin? Kuntapuolue keskustako toimi?.

Terveys. Vähälle huomiolle jäi Eläketurvakeskuksen tiedote viime viikolla: vuonna 2019 mielenterveysperustein myönnetyt eläkkeet, 33 prosenttia, nousivat ensimmäistä kertaa ohi tuki- ja liikuntaelinsairauksien (31 %) työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen yleisimmäksi syyksi. Historiallinen muutos jäi koronavyöryn peittoon.

Kulttuuri. Kaikki taidemuodot ovat stopissa – ei ole konsertteja, taidenäyttelyitä, teatteria, kirjajulkistuksia.

Mitään ei tuoteta. Mikä merkitys tällä on kansakunnan henkiselle hyvinvoinnille?

Julkkikset ja viihde. Uudenmaan maakuntarajan valvonta pitää poliisit ja rajavartijat kiireisinä. Julkkisten kaahaamiset tai törttöilyt jäävät nyt tutkan ja lööppien katveeseen.

Ehkäpä hyvä niin.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Hallitus neuvottelee maan sisäisistä koronatoimista – virusmuunnos aiheuttaa päänvaivaa

Suomi on pakkasilla totaalisen riippuvainen tuontisähköstä

Selvitys: Koronakevään kriisijohtaminen oli päätöksenteon ytimessä olleiden mukaan onnistunutta, vaikka pandemiaan varautuminen oli kehnoa

Hallitus neuvottelee iltapäivällä rajaliikenteen tiukennuksista ja koronarajoituksista muuntoviruksen vuoksi