Vappuna mennään nyt metsään – tunnelman takaavat ehdat eväät - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Vappuna mennään nyt metsään – tunnelman takaavat ehdat eväät

Puolisoni lapsuudenkodissa Pohjois-Karjalassa vappu oli työn juhla: silloin lajiteltiin siemen­perunat idätyslaatikoihin. Omasta lapsuudestani muistan vappuviuhkat ja sen, että mentiin (ainakin kerran) ravintolaan vappulounaalle seisovaan pöytään.

Tämä vappu on poikkeuksellinen, kun yhteiset kokoontumiset on kielletty ja ravintolatkin ovat kiinni. Siemenperunoitakaan meillä ei ole, joten jatkamme vappuna koronakauden suosikki­harrastusta eli luontoretkeilyä.

Retken kohokohta on evästauko. Vapun kunniaksi voisi tehdä kerrosleipiä, joiden väliin tulee tuorejuustoa, lohta, punasipulia, rucolaa, tuoreita yrttejä tai ruispalojen väliin keitettyä munaa, anjovista ja tilliä.

Leipien kätevin kääre on Eväspussi, johon leivät saa napakasti kääräistyksi.

Jos reitillä on tulentekomahdollisuus, mukaan pakataan grillimakkarat. Unohdetaan perus­grillerit ja valitaan artesaanilaatua, joita on ilahduttavasti tarjolla monenlaisia.

Metsässä maistuu myös makea, ja vappuna se on tietysti munkki.

Pikkutauoilla napostellaan valmiiksi paloiteltuja hedelmäpaloja rasiasta.

Juotavaa on liikkuessa oltava riittävästi. Termari täytetään kotona kuumalla vedellä. Miehelle otetaan mukaan teepussit, minulle murukahvia. Leipien kanssa nautitaan alkoholitonta olutta, joiden valikoima on kivasti kasvanut.

Vappua saatetaan skoolata jollain kupla­juomalla – niissäkin on enenevästi alkoholittomia tai kevytversioita. Tietysti otamme mukaan myös vettä tai mehua.

Jos olisin muistanut tehdä simaa, toki se olisi paras juoma tänäkin vappuna.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Lue lisää

"Tiesitkö, että kauan sitten syötiin verestä tehtyjä lettuja!" – ruokaperinteiden hautaamiseen osallistuu jokainen sukupolvi vuorollaan

Söin täällä: Tänä keväänä kaupunkilainen käy rinkka selässä Prismassa ja opettelee itse uppopaistamaan munkkeja

Korona-aika opetti vihdoinkin kokkaamaan kotona

Korona toi kotiin keskiaikaisen meiningin