50-luvun ompelukoneeni kesyyntyy Googlen avulla - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

50-luvun ompelukoneeni kesyyntyy Googlen avulla

Nyt kun kotona on tullut pyörittyä oikein urakalla, keskeneräisten harrasteprojektien välttelystä on tullut entistä ­vaikeampaa. Jos niihin ei nyt ole aikaa, niin milloin muka olisi?

Yksi suurimmista koronahankkeistani on ollut vaatteiden ompelu. Koneeni on ihana Elna Supermatic, sveitsiläinen teräs­leidi, joka kotiutui aikoinaan luokseni kierrätyskeskuksesta.

En ole mikään suuri ompelukoneiden ystävä. Koulun käsityötunneilta ovat jääneet mieleen lähinnä koneen langoittamisen mahdottomuus, sotkuksi kiertyvä alalanka ja opettajan odottamisessa hukkaan kulunut aika.

Pakkokotoilun antama kärsivällisyys ja ompelukoneöljy voitelevat koneen. Elna on kaunis ja metallisuutensa vuoksi kestävä, joten hänen oikkujaan olen opetellut sietämään.

Opettajaa ei tarvitse odotella, koska verkosta löytyy Elna Supermaticista vaikka kuinka paljon tietoa ja neuvoja. On hienoa, kuinka 1950-luvun ja 2020-luvun tekniikka lyövät kättä.

Kun neula ruokapöydälläni hyppää, selvittelen asiaa yhdysvaltalaisen vintage-bloggaajan neuvoilla. Olen myös saanut tietää, että saksalaisen Angelan Elnassa on sama vika kuin omassani: Lankarullien säilytyslaatikko on haljennut.

Hän korjasi sen epoksilla. Itse olen vain sietänyt vikaa, ei olisi näköjään tarvinnut.

Jos asia on lähtökohtaisesti hankala ja turhautumiskynnys matala, Google on pakin tärkein työkalu.

Kun ohjevideon ystävällinen ja rauhallinen guru kertoo minulle, mitä minun seuraavaksi pitäisi tehdä, voin pysäyttää ja kelata videon ja pakottaa hänet kertomaan sen vielä yhtä kärsivällisesti viisi kertaa uudestaan. Siihen ei moni reaalimaailman neuvoja taivu.

Kirjoista ja lehdistä saa hyviä ohjeita ja uusia ideoita, mutta mitä sitten, kun jokin menee vikaan? Kun kuorrutteeseen sulatettava suklaa juoksettuu, sitä ei useinkaan huomioida reseptissä.

YouTuben avulla kotoilusta on tullut vaihtelevaa. Olemme esimerkiksi jooganneet koko perhe, aikuiset aikuisten joogatunneilla ja lapset lasten.

Olen kokeillut myös kuntosalini treenivideoita. Ohjaajat eivät kuitenkaan olleet yhtä mukavia kuin taitavat tubettajat Adriene Mishler ja Jaime Amor.

Mishler tarjoaa videoissaan apua paitsi treenaamiseen myös turvattomuuden tunteiden käsittelyyn kehollisesti. Kriisioloissa myötätunnolle ja positiivisuudelle on suuri tarve.

Amor innostaa lapset joogaamaan tuntikausiksi erilaisten tarinoiden avulla. Myös hänen keskittymisharjoituksensa ovat niin miellyttäviä, että ne ovat lapsille palkinto, eivät työtä. Hauskuutta ovat tuoneet myös japanilaisten kohokaspannukakkujen kokeilu ja hapanleivän leipominen, nekin tubettajien ohjeilla.

Bloggaajat ja tubettajat ovat poikkeusaikana olleet kotini arvostettuja vieraita, eikä tartuntavaaraa ole. Kiitos teille kaikille!

Kirjoittaja on MT:n verkkotuottaja.

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen