Vanha normaali ei ollut välttämättä paras - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Vanha normaali ei ollut välttämättä paras

Metsäteollisuudessa koronakriisi ei näkynyt vielä paljon vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Sahatavaratoimituksia jouduttiin peruuttamaan asiakkaiden ongelmien vuoksi, mutta sellu-, kartonki- ja paperikauppa kävi jokseenkin odotetusti.

Eniten metsäalalla toiminta kärsi metsäkonevalmistajilla, joiden oli pakko rajoittaa tuotantoa komponenttipulan vuoksi. Ensin vaikeutui osien saanti Kiinasta ja sen jälkeen saksalaisten alihankkijoiden tehtailta Italiasta.

Koronakriisin vuoksi painopaperien kysynnän arvioidaan putoavan selvästi. Ihmiset hakevat entistä enemmän uutisia verkosta sanomalehtien sijaan, ja yritykset karsivat paperisia mainoskampanjoita. Myös etätyö vähentää toimistopaperien kulutusta.

Samoin sahatavaran ja vanerien tarve vähenee rakentamisessa ja kuljetuksissa maailmantalouden hyytyessä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että maailmantalous supistuu tänä vuonna kolme prosenttia. Pudotus on paljon rajumpi kuin finanssikriisissä vuonna 2009, jolloin maailmantalous supistui 0,1 prosenttia.

Suomen bruttokansantuotteesta arvioidaan leikkautuvan tänä vuonna 5–13 prosenttia. Vuonna 2009 bkt romahti Suomessa 8,2 prosenttia. Lamavuonna 1991 pudotus oli 6,0 prosenttia.

Aiempiin talousromahduksiin verrattuna suomalaiset metsäyhtiöt ovat nyt huomattavasti vahvemmassa kunnossa.

UPM:n toisen edeltäjäyhtiön, Kymmene Oy:n kohtalona olisi saattanut olla konkurssi 1990-luvun alussa, ellei markkaa olisi devalvoitu ja päästetty kellumaan. Näin Kymmene Oy:n johtajat totesivat jälkeenpäin.

Metsäliitto-konserni puolestaan eli kriittisiä hetkiä ennen finanssikriisin puhkeamista mutta pelastui, kun onnistui myymään paperitehtaansa.

Metsäteollisuuden arvioidaan selviytyvän koronakriisistä monia muita aloja paremmin.

Sellusta tehdään pakkauksia, pehmopapereita ja hygieniatuotteita, joita ihmiset tarvitsevat jokapäiväisessä elämässä. Niiden tarve voi kasvaa, kun sähköinen verkkokauppa ottaa harppauksia eteenpäin, ja pandemia pakottaa kiinnittämään huomiota hygieniaan.

Koronakriisi opettaa yrityksiä ja ihmisiä uusiin työtapoihin ympäri maailmaa.

Kaikenlaista työhön liittyvää matkustamista karsitaan, kun asioiden hoidon huomataan sujuvan muutenkin ja ennen kaikkea halvemmalla.

Metsäalalla etätyö on ollut arkea jo pitkään monilla muillakin kuin metsureilla tai metsäkoneenkuljettajilla. Nyt etätyön hyötyjä ja kehittämisen mahdollisuuksia pohditaan kaikissa organisaatioissa ja tehtävissä.

Puukaupoista poikkeusoloissa tehdään valtaosa sähköisesti, kun fyysisiä kontakteja pitää välttää.

Voittajia ovat ne toimijat, jotka pystyvät tarjoamaan ihmisille helpoimmin omaksuttavat ratkaisut myös silloin, kun tehdään elämän ensimmäistä ja ehkä ainoaa puukauppaa.

Sama koskee kaikkia muita metsään liittyviä palveluja.

Uusia käytäntöjä pitää kehittää vaikkapa monien yhteisöjen kokouksiin. Ne voivat olla nykyisiä parempia, jos ihmiset saadaan osallistumaan päätöksentekoon etänä ilman, että kokouspaikalle pitää matkustaa pitkien matkojen päästä.

Vanha normaali ei nytkään ole ollut välttämättä se paras mahdollinen.

Lue lisää

Yrittäjien näkymät kirkastuneet: yhä useampi uskoo selviävänsä kriisistä, yhä harvemmalla edessä henkilöstövähennyksiä

Onko Italian asia meidän?

Pääministeri Marin käytti tilaisuutensa

Korona kurittaa kuntia – Tulopohja heikkenee ja velkaantuminen lisääntyy