MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kolumni

Tilannetajua, ministeri Mikkonen

Tylyttämällä ja sanelemalla luontoa ei suojella.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) ja maanomistajien jo ennestään varautuneet suhteet ovat taas kiristyneet. Nyt syynä on ministerin kovakorvaisuus erityisesti Pohjois- ja Etelä-Karjalan tuottajien hädälle.

Valtavat parvet valkoposkihanhia syövät tuottajien nurmet ja tuhoavat muita viljelyksiä, mutta Mikkosta asia ei ole tuntunut kiinnostavan. Tilannetta kärjistää myös, että ongelma on ympäristöministerille ennestään tuttu.

Hän on kotoisin Joensuusta läheltä tuhoalueita. Mikkosta on pyydetty paikalle jo pitkään.

Keskiviikkona paine kävi sen verran kovaksi, että ministeri myöntyi. Hän vierailee tuhoalueilla. Päätöstä saattoi vauhdittaa se, että jo aiemmin paikalle oli lupautunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Mikkosen päätös on kuitenkin askel tilannetajun suuntaan. Kannattaisiko vihreän ministerin sittenkin yrittää asettua maaseudulla elävien asemaan, kunnioittaa heidän mahdollisuuttaan harjoittaa elinkeinoaan ja tuottaa kaikille suomalaisille puhdasta ja eettistä ruokaa?

Vai onko viesti ensi viikollakin, että tämä ei vihreitä oikeasti kiinnosta. Ydinkannattajat kun ovat jossain aivan muualla.

Ministerin on kuitenkin pyrittävä toimimaan jokaisen suomalaisen hyväksi. Veronmaksajat muuallakin kuin Tohmajärvellä pohtivat, onko mitään järkeä maksaa korvauksia valkoposkihanhien aiheuttamista tuhoista vuosi vuoden perään tilanteessa, jossa valkoposkihanhien uhanalaisuus on jo vuosia sitten loppunut.

Sitä paitsi nämä hanhet aiheuttavat isoja haittoja myös muualla. Jopa pääkaupunkiseudunkin puistoissa ja monilla golf-kentillä hanhien ulosteisiin ollaan lopen kyllästyneitä. Kansalaisaloitteelle metsästyksen sallimisesta voi odottaa nyt hyvää menestystä.

Tulitukea metsästyksen aloittamiselle on antanut myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Hänen toimivaltansa kuitenkin rajoittuu nyt ministerikollegansa motivoimiseen. Tässäkin on kova homma, jonka lopputulos näyttää jo ennalta heikolta.

Ympäristöministeriön ja maanomistajien konfliktissa on nyt kysymys vielä hanhiakin suuremmasta asiasta. Otetaanko ministeriössä maaseudun väki tosissaan? Kuunnellaanko heitä ja heidän huoliaan, vai onko heille varattu vain toimenpiteiden kohteen karu osa?

Tätä henki myös Mikkosen kuukausi sitten asettama työryhmä, jonka tarkoitus on muun muassa metsien käyttöä pohtimalla rakentaa tietä Suomelle ulos koronan aiheuttamista taloudellisista tuhoista. Tästäkin ryhmästä suljettiin pois metsänomistajien MTK ja Metsäteollisuus.

Onko Mikkosella hankkeissaan enää omiensakaan tukea? Johtavatko ne mihinkään?

Vihreissä toimii iso määrä vastuullisia suomalaisia, jotka ymmärtävät ja myös arvostavat maakuntien ja maaseudun asioita. Mutta missä heidän äänensä kuuluu? Tästä on ollut huolissaan muun muassa puolueen entinen puheenjohtaja Touko Aalto (MT 8.12.2019). Hänen mukaansa puoluetta hallitaan täysin Helsingistä.

Ilmasto- ja biodiversiteettikysymykset ovat niin tärkeitä, että niiden ratkaisemiseksi tarvitaan kaikkia puolueita, myös vihreitä.

Tylyttämällä ja sanelemalla ilmastoa ja luontoa ei suojella.

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Keskustan Saarikko: Metsänomistajia ei arvosteta tarpeeksi Suomessa

Liikenteen tiekartta lupaa jokaiselle jotain