"Tiesitkö, että kauan sitten syötiin verestä tehtyjä lettuja!" – ruokaperinteiden hautaamiseen osallistuu jokainen sukupolvi vuorollaan - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

"Tiesitkö, että kauan sitten syötiin verestä tehtyjä lettuja!" – ruokaperinteiden hautaamiseen osallistuu jokainen sukupolvi vuorollaan

Laura Ihalainen huomasi, että ei ole tarjonnut montaakaan oman lapsuutensa kotiruokaa perheen ruokapöydässä.

"Tiesitkö, että kauan sitten syötiin verestä tehtyjä lettuja, siis syötiin verilettuja!" koululainen huudahti kesken etämatikan. "Oikeesti!" hän vakuutti, kun tuijotin takaisin sanattomana sukupolvien kuilun yli.

"Joo, tiesin. Ei siitä niin kovin kauaa vielä ole, ihan tavallista ruokaa ne on edelleen monessa perheessä. Meilläkin tehtiin kotona usein verilettuja. Äiti haki joskus valmista veripalttua...", aloin luennoida, mutta jakolaskut olivat vieneet jo huomion.

Tottahan se on, en ole koskaan itse valmistanut tai edes valmiina ostanut verilettuja. En ole tarjonnut myöskään kaalikääryleitä, maksapihvejä, porkkanakastiketta ja montaa muuta oman lapsuuden kotiruokaa. Mies ei puolestaan ole tuonut pöytään kuivalihaa tai kalapottua oman perintönsä velvoittamana.

Huolestuin. Katkeaako sukupolvien ketju meidän ruokapöydässämme?

Selailin maakuntaruokien listoja ja huojentuneena huomasin, että syyllisiä löytyy muualtakin lähisuvusta. Hämäläis-satakuntalaisessa kotipöydässämme ei nähty klimppisoppaa, talkkunakin oli satunnainen ohikulkija. Äitini kyydistä ovat pudonneet ainakin ruispuolukkapuuro ja kokonainen keitetty maksa, joita hänen lapsuudenkodissaan ahkerasti tarjottiin.

Ei elämä sentään nykyään pelkkiä tortilloja ole. Kananmunakastike, graavattu siika ja ohrapuuro maistuvat edelleen. Kakkoakin saatan nostalgisena ostaa, jos sitä joskus kaupasta saa.

Ja yksi mikä pysyy, on mummon palapaisti. Ei niin lyhyttä vierailua, ettei siihen kuulunut perunat ja palapaisti. Sitä meillä tarjotaan nyt joulupöydässä – tosin hirvenlihasta valmistettuna. Siitä voi syyttää koukkausta runsaan hirvikannan seuduilla Pohjois-Savossa.

Kirjoittaja on MT:n toimitussihteeri.

Lue lisää

Puolikas kimppasika patisti opettelemaan läskisoosin – ja se kannatti

Korona-aika opetti vihdoinkin kokkaamaan kotona

Korona toi kotiin keskiaikaisen meiningin

Vappuna mennään nyt metsään – tunnelman takaavat ehdat eväät