Suomalainen yrittäjä on selviytyjä - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Suomalainen yrittäjä on selviytyjä

Tilintarkastajalla on sormi yrityksen ja yrittäjän pulssilla. Koronasta huolimatta tunnelma yrityksissä on voittopuolisesti optimistinen.

Yrityksissä vaikuttaa ammattiryhmä, jolla on ehkä objektiivisin kuva siitä, miten yritykset Suomessa pärjäävät – koronankin kanssa: tilintarkastajat.

Tilintarkastajat ry:n huhtikuun loppupuolella tekemän barometrikyselyn perusteella tunnelma yrityksissä on optimistinen. Kolme neljäsosaa tilintarkastajista arvioi, että merkittäviä ongelmia toiminnan jatkuvuuden kanssa on enintään neljäsosalla asiakkaista.

Yritykset siis itse uskovat selviävänsä hengissä myös tilikaudesta 2020 – ja valtaosa ei aio hakea toimintaansa veronmaksajien tukea. Neljännes on hakenut tai aikoo hakea tukea toimintansa jatkuvuuden turvaamiseksi

.

Arvio perustuu 170 tilintarkastajan antamiin vastauksiin tarkastamissaan asiakasyrityksissä, tuhansiin tilinpäätöksiin ja yhtiöiden omiin arvioihin pärjäämisestään.

Yrittänyttä ei laiteta, sanotaan. Suomalainen yrittäjä on selviytyjä, tai ainakin optimisti.

Valtaosa tilintarkastuksista kohdistuu pieniin yrityksiin. Näin tilintarkastusbarometri kuvaa poikkeuksellisen laajasti maan talouden kivijalan eli pienten yritysten taloustilannetta.

Korona kolhii toisia toimialoja pahemmin kuin toisia. Majoitus-, ravintola- ja kulttuurialoilla toiminta on yhteiskunnan sulkupäätöksin jouduttu ajamaan kokonaan alas tai minimiin. Baarit ja ravintolat avaavat rajoitetusti oviaan kesäkuun alussa.

Entä miten tilintarkastajat ja heidän tarkastamansa yritykset arvioivat vuotta 2020 tammikuun barometrissä? Noin viidennes uskoi kasvattavansa liikevaihtoaan tänä vuonna. 60 prosenttia arvioi myynnin pysyvän ennallaan ja 9 prosenttia veikkasi pienenemistä.

Investoijat olivat harvassa. Toiminnan jatkuvuuden vaarantumisen ykkössyyksi yritykset nimesivät yleisen taloustilanteen heikentymisen.

Huhtikuussa merkittäviä ongelmia tarkastamissaan asiakasyrityksissä raportoi 73 prosenttia tilintarkastajista, ja näiden asiakkaista alle neljänneksellä oli ongelmia.

Tilinpäätöksistä sanotaan, että ne ovat peruutuspeili menneeseen vuoteen. Raportit sisältävät näkemyksen myös tulevasta.

Tarkastajat ovat tarkastamistaan yrityksistä riippumattomia, jolloin näkemys taloustilanteesta on objektiivinen.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Talous palautuu pubien avauduttua

Virus etenee kuin kumipallo

Korona hallitsee ilmatilaa – jäävätkö nyt talouden mörhöilyt ja politiikan harhautukset tutkan katveeseen?

Koronaseurauksia: Huoltovarmuus, vessapaperin arvostus, solidaarisuus ja väljä asuminenkin nousevat arvoonsa