Kolumni

Yhden kattilan taktiikka säästi aikaa auringosta nauttimiseen – vaihtoehto olisi ollut 1950-luvun hirviöliesi

"Sopeutin ruokalistani vallitsevien olosuhteiden mukaan, eli yhteen kattilaan ja 15 minuuttiin sopivaksi", kirjoittaa Tuovi Mäkipere kokkailuistaan Välimeren saarivaltiossa.

Kuvittele tilanne, jossa käytössäsi on kolmen litran kattila ja 15 minuuttia aikaa. Mitä ehtisit kokkailla?

Viisi vuotta sitten asuin vähän aikaa Maltalla asunnossa, jonka keittiövarustuksen tulin juuri luetelleeksi – tai oikeastaan lähtötilanne oli vieläkin ankeampi. Asunnossa oli nimittäin alkuperäinen 1950-luvun kaasuliesi, joka oli aina valmis polttamaan sormet ja päästämään ylimääräistä kaasua huoneilmaan.

Koska palovammat ja kaasumyrkytys eivät houkuttaneet, päätin jättää hirviölieden rauhaan. Jäljelle jäi vedenkeitin, mutta pelkällä keitetyllä vedellä ei paljon pikanuudelia ja -puuroa pidemmälle pääse. Vaikka asuinkin varsin lähellä rantabulevardia, ei budjettini myöskään antanut myöten jatkuvalle ravintolassa syömiselle.

Päätin sijoittaa 25 euroa sähkökäyttöiseen keittolevyyn. Matka kodinkoneliikkeeseen ja takaisin vei puoli päivää, sillä maltalaiset bussit olivat lähtökohtaisesti myöhässä tai eivät kulkeneet lainkaan, mutta kolmen pikanuudelipäivän jälkeen taitoin matkan mielelläni.

Jo ensimmäisellä kokeilulla kävi ilmi, että keittolevy alkoi kuumeta vaarallisesti vartin käytön jälkeen. En kuitenkaan edes harkinnut paluuta kammottavan kaasulieden ääreen, vaan sopeutin ruokalistani vallitsevien olosuhteiden mukaan, eli yhteen kattilaan ja 15 minuuttiin sopivaksi.

Raaka-aineet piti vain pilkkoa pieneksi ja ottaa huomioon ainesosien vaatima keittoaika. Lopputuloksena syntyi lukuisia erilaisia keittoja, risottoja ja pastaruokia.

Tiskiä ei juuri päässyt kertymään, sillä esimerkiksi pastaa ja kastiketta ei tarvinnut keitellä erikseen. Lisäksi nopea ruuanlaitto takasi, että jäi aikaa myös Maltan auringosta nauttimiseen.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Miksi perunasalaattia tarjotaan vappuna, juhannuksena, uutenavuotena ja ties kuinka monena muunakin juhlapäivänä?

Ikuisesti herkkusuu

Muistoissa mummolan ruuat

Hellan kulmalla: Pakastimessani odottaa aina kaveri, joka pelastaa minut monesta pulasta