Kolumni

Onnistunut risotto innosti sooloiluun – seuraavana projektina proteiinin lisääminen riisiherkkuun

Keittiöhommissa riittää edelleen esteitä ylitettäväksi, pohtii Laura Kuivalahti Hellan kulmalla -kolumnissaan.

Muutamien ruokalajien kohdalle olen tehnyt aivoihini kirkkaanpunaisen merkinnän, joka varoittaa reseptin vaikeudesta. Uppopaistaminen – hengenvaarallista! Macaron-leivokset – taatusti katastrofi! Risotto – ei tule onnistumaan!

Lapsuudessani risotto tarkoitti jauhelihalla ja herne-maissi-paprikalla elävöitettyä riisikasaa, mutta on minulla yksi erityisen herkullinen risottomuisto. Se on ensimmäiseltä pidemmältä ulkomaanmatkaltani.

Eräänä iltana Italiassa 15-vuotias Laura sai eteensä kasvisrisoton. Lautaselta ei vilkuttanut pakastealtaasta tuttu hemapa, vaan höyryävä annos oli kauniin vihreä ja satumaisen suloinen.

Tuon muiston ja lukemattomien some-postausten innostamana ostin elämäni ensimmäisen pakkauksen risottoriisiä ja parsanipun. Hauduttelin keitostani hermostuneesti ja seurasin riisien kypsymistä maanisesti.

Ja voitteko kuvitella, loppu­tulos oli herkullinen! Mikä vielä yllättävämpää, kokkailuun ei tarvittu maagisia taitoja. Jätin jopa Alko-visiitin tekemättä ja korvasin valkoviinin kasvisliemellä. Silti lopputulos oli mainio!

Sittemmin olen testannut höystää riisiruokani sitruunalla ja paseeratulla tomaatilla mozzarellan kera. Nyt uskalsin lähteä jopa sooloilemaan ja ostin ainekset pinaatti-fetarisottoon sekä herkkusienirisottoon.

Seuraava ongelma ratkottavaksi onkin se, miten saisin lisättyä proteiinia näille aterioille, mutta toistaiseksi en ole antanut asian vaivata, vaan olen keskittynyt iloitsemaan risottokuumeestani.

Testasin muuten vappuna munkkien uppopaistoa, enkä sytyttänyt mitään tuleen. Testierä macaroneja sen sijaan epäonnistui rakenteeltaan, vaikka maku olikin kohdallaan. Keittiöhommissa riittää siis edelleen esteitä ylitettäväksi.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Nyt uskalsin lähteä jopa sooloilemaan ja ostin ainekset pinaatti-fetarisottoon sekä herkkusienirisottoon.

Lue lisää

Luovuttakaa, niin voidaan puhua lokeista

Omat metsämme

Jos EU:lla olisi toimivaltaa metsissä, talouspuoli näkyisi linjauksissa enemmän

Miten EU:n ilmastopaketti auttaa meitä?