Kolumni

Kansalaisaloite oli kova suoritus

Esimerkiksi susiin ja niiden pyyntiin liittyviä aloitteita on aloitettu monia.

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi saavutti viime viikon perjantaina 50 000 allekirjoituksen rajapyykin. Se on merkittävä onnistuminen, josta voi tehdä erilaisia johtopäätöksiä.

Yksi on, että epäsuhta kannan koon ja sen suojelustatuksen välillä on ilmeinen. Se nakertaa luonnonsuojelun uskottavuutta.

Kun suojelu tuottaa onnistumisia, pitäisi onnistumisen varalle osata varautua ennakoivasti. Onnistumiset voivat tuottaa myös harmia ja ongelmia.

Merikotkan suojelu lienee mainitsemisen arvoinen onnistuminen suojelun saralla, jolla on ollut ei-toivottuja seurauksia. Haahkat ovat tätä nykyä hätää kärsimässä vahvaksi ruokitun merikotkapataljoonan kynsissä saaristossa.

Vaatimus valkoposkihanhikannan koon rajoittamisesta lajin aiheuttamien vahinkojen takia ei ole pienen itärajan viljelijäjoukon tuuleen huutelua. Viidenkymmenentuhannen allekirjoituksen saaminen kansalaisaloitteeseen on kova urakka, ja samaa nimimäärää tavoitellaan monessa muussakin aloitteessa.

Esimerkiksi susiin ja niiden pyyntiin liittyviä aloitteita on aloitettu monia. Yksikään niistä ei ole päässyt lähellekään samanlaista allekirjoitusten määrää kuin valkoposkihanhialoite.

Toivottavasti onnistuminen nimien keruussa luo riittävästi painetta ympäristöministeriölle ja maa- ja metsätalousministeriölle ja ministeriöiden edustajat istuisivat samassa pöydässä niin pitkään, että asiaan saadaan tolkku.

Toimintaedellytykset ovat olemassa. EU:n selän takana piilottelu ei ole perusteltua, siitä löytyy esimerkit Tanskasta, Ruotsista ja Virosta.

Tolkku pitää saada myös siihen, että jostain on löydyttävä hanhille luvallista syötävää kevät- ja syysmuutoille, sillä suojametsästys ei yksin ratkaise ongelmaa.

Pelkät hanhien ruokailupaikoiksi tarkoitetut pellotkaan eivät auta, vaan pitää keksiä, miten hanhet saadaan ruokailemaan niillä.

Seuraava merkittävä virstanpylväs hanhiasiassa nähdään, kun hallinto-oikeus käsittelee Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin valituksen Varsinais-Suomen ely-keskuksen myöntämästä poikkeusluvasta.

Olen yllättynyt, jos hallinto-oikeus ei päädy hylkäämään valitusta.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Onnistumiset voivat tuottaa myös harmia ja ongelmia.

Lue lisää

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Lintuinfluenssaa löytynyt valkoposkihanhesta myös Helsingissä – ihmisille ei välitöntä vaaraa mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea

Valiokunta puoltaa kansalaisaloitetta vesihuollon yksityistämisen estämiseksi – mietintö patistaa hallitusta lainvalmisteluun