Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria

Pekka Ervasti: "Jos urheilukisojen selostamot jätetään laskuista, eduskunnan istuntosali taitaa olla maan suurin fraasilinkojen keskittymä."

Nyt se tiedetään. Pakkohan se on tietää, kun siitä jokaisessa tiedotusvälineessä alkuviikosta kerrottiin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mielestä hallituksen päätös ottaa käyttöön valmiuslaki koronataistelussa oli oikea.

Tietysti sitä piti pääministerin kyselytunnilla pääministeriltä kysyä, mutta odottiko kukaan toisenlaista vastausta? Se vasta uutinen olisi ollut, jos pääministerin mielestä valmius­lakien aktivointi oli megalomaaninen moka!

Media ja some ovat täynnänsä itsestäänselvyyksiä, jotka olisi yhtä hyvin voinut jättää sanomatta ja keskittyä siksikin ajaksi vaikka postimerkkien lajitteluun tai pölyjen pyyhkimisen kivikokoelmasta.

Klassikoksi on muodostunut presidentti Martti ­Ahtisaaren aikanaan ilmaisema kaivonsyvä viisaus: ”Työttömyyden voittamisessa avainasemassa ovat uudet työpaikat.”

Mutta osaavat nykyisetkin poliitikot latteiden kliseiden heittelyn. Olisiko konsultti kovalla tuntiliksalla päässyt briiffaamaan?

”Jokaiselle meille kuuluvat ihmisoikeudet”, ilmoitti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.)­ 1. huhtikuuta Demarin haastattelussa, eikä se ollut aprillia. Tämän lausunnon kanssa joudumme nyt elämään ainakin hallituskauden loppuun.

Jos urheilukisojen selostamot jätetään laskuista, eduskunnan istuntosali taitaa olla maan suurin fraasilinkojen keskittymä. Nopeasti laskien sieltä löytyy pieneltä alalta peräti kaksi sataa puppusanageneraattoria, jotka kierrättävät roska-autolasteittain puhkikäytettyjä ja kuluneita sanontoja periaatteella ”vaikka ajatus katkeaa, puhe ei koskaan”.

Kyselytunnin helmiin näiltä valtiopäiviltä taitaa kuulua poliisiministeri Maria Ohisalon (vihr.) virkku tilannearvio, jonka mukaan ”järjestäytynyt rikollisuus tekee paljon haittaa yhteiskunnassamme ja maailmalla yleisestikin”.

Kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok.) helmikuinen toteamus Verkkouutisissa ei ole vastaus Ohisalon lausuntoon – mutta voisi hyvin ollakin: ”Jokaisen puolueen on tunnustettava realiteetit.”

Hyvän poliittisen fraasin paras puoli onkin, että sitä voi käyttää missä tilanteessa tahansa.

Kaikki viisaus ei ole tietenkään Arkadianmäellä. Elämänhallinnan vaikeassa taidossa kansalaisia opastaa monilukuisa terapeuttien ja personal trainereiden armeija, jonka kullan­arvoisia neuvoja voi joskus lukea ihan ilmaiseksi joukko­tiedotusvälineistä.

Näin kotimaan matkailukauden alussa hiljentykäämme jooga- ja meditaatio-ohjaaja Hanna Toivakan Iltalehdessä ilmaiseman ohjeen äärelle: ”On tärkeää painaa kaasua mutta myös jarruttaa aina tarvittaessa.”

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen, jonka myötä hoitajamitoitus tulee voimaan

Eduskunta ei myönnä syyttämislupaa kansanedustaja Mäenpään puheenvuorosta

Suomen vastuu EU:n velkakurimuksessa