Kolumni

Fiksut, mutta todella ärsyttävät naakat, tyhmät töyhtöhyypät, ylpeät kuovit ja muut – maanviljelijän siivekäs seurapiiri on laaja

Voit myös kuunnella Simo Rallin kolumnin tämän kertomana.

Jo huhtikuun alussa se alkoi. Valtavat töräykset kajahtivat lakeudella ja toistivat itseään kaikuna metsää vasten.

Vasikan kokoiset ylimykset levittelivät siipiään ja räpyttivät niitä vimmaisesti. Kiitorata oli auki ja sen päästä ei ollut enää pitkä matka suolle tarpomaan ja poikasten tekoon. Kurjet olivat tulleet takaisin!

Eipä aikaakaan, kun naakkainvaasio saapui markilleni. Naakat ovat fiksua, todella ärsyttävää ja samalla veikeää väkeä.

Alkoi jokaisen piipun, räystään, ilmastointiputken ja seinäreikien verkotus. Naakat naakattelevat muina miehinä pitkin pihaa ja yhtäkkiä sujahtavat löytämäänsä koloon. Pieniä alustöitä tehtyään on aika kerätä kaverit kasaan.

Jo heti aamutuimaan alkavat rakennustyöt. Nuo harmaamustat talkoohenkeen uskovat höyhenkasat tekevät porukalla pesän nuorelleparille uskomattoman nopeasti. Muutama tunti ja piipussa on puoli kuutiota risuja, heinää, muovia ja savea.

Jos et kunnollista minkkiverkkoa laita, repivät naakat sen väellä ja voimalla rikki tai irti. Pakkohan noille uutterille uurastajille oli pari pesän paikkaa jättää.

Kun munat ovat pesässä, loppuu naakkojen kaakatus: Ne ovat kuin kusi sukassa oksalla ja vartioivat tulevia kiusankappaleita. Tätä kirjoittaessa poikaset ovat kuoriutuneet ja pitävät armotonta kirkumista aina emon tuodessa ruokaa. Muuten on hiirenhiljaista.

Tein ensimmäisiä kasvinsuojeluruiskutuksia västäräkin kanssa. Aina kun astelin työpihalle, oli siellä västis odottamassa. Se lenteli vain muutaman metrin päässä ja yritti selvästi ottaa yhteyttä. Se ei välittänyt, vaikka astelin kohti traktoria, siivekäs ­seisoi vain, käänteli päätään ja sirkutti.

Voi vitsi, ei tämä maataloustyö niin yksinäistä puuhaa olekaan! Syy uudelle ystävälle selvisi kun pesin painepesurilla nyykkäriä. Kopin ja perämurikan välissä oli pesä ja kolme munaa. Ensi vuonna minulla olisi kolme työkaveria lisää.

Ei sillä, ettei niitä olisi tähänkin asti riittänyt. Töyhtöhyypät, pääskyset ja kuovit kuuluvat maatalon ympärille ja niiden syöksyt ja huudot ovat iskostuneet syvälle juuriin ja porautuneet maalaispojan dna:han.

Töyhtikset ovat vaan niin tyhmiä, että tekevät pesänsä parin oljen päälle jo varhain keväällä. Ikävä kyllä, vaikka monen monta pesää pelastuu, aina joku jää äkeen alle. Kyllä siinä paha mieli hyttiin pujahtaa.

Onneksi kuovit ovat niin ylpeää porukkaa, ettei tuollainen paripyörällinen peltohirviö niitä paljoakaan hetkauta. Emo pysyy pesässä, vaikka menisi puolen metrin päästä ohi. Kuovi-isäntä luimuilee lähistöllä ja katselee ihmeissään tomeraa emäntäänsä.

Nyt on muutamana vuonna näin kesäkuun alussa tullut uusi ääni Rallinplassin äänimaisemaan: Iik! IIk!

Aluksi ääni on hennompi ja poikasten varttuessa se kajahtaa kesähämärässä todella pistävästi. Ikkunan ollessa auki, juuri nukahtaessa, kuuluu pöllösekakuorosta: IIK!

Me onnekkaat saamme seurata sarvipöllön pesintää ja eloa suoraan kotiterassilta. Jo varhain keväällä alkaa vaimea huuu-huuto männiköstä. Iltahämärässä näkee vain hiljaisen lehahduksen, kun pöllö käy peltomyyrävarastollaan ruismaalla.

Heinäkuulla, iltauutisten jälkeen voi seurata poikasten lentoharjoituksia suorana livelähetyksenä kotoportailta.

Jotenkin tämä ikimuistettava kevät on tuonut luonnon vielä lähemmäs. Vai onko nyt ollut herkkyyttä seurata ja havainnoida? En tiedä, mutta hyvät kesät kaikille!

Kirjoittaja on teuvalainen maanviljelijä ja Elonkerjuu-yhtyeen kitaristi.

Lue lisää

Luonnonsuojelu ei sovi ihmiselle, väittää Pekka Juntti

Perunan mainetta on kolhittu syyttä, mutta vaatimaton mukula ansaitsee ylistystä

Aikakausien kohtaaminen – muinaisvaatteet vievät mielenkin menneeseen

Lukiolaisen verinen kauhuelokuva päätyi paikallisen kuvataiteilijan käsiin – nyt Teemu Nikki on palkittu elokuvaohjaaja