Hengähdyspaikka: Juhannustaikoja ja sielun siivousta - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Hengähdyspaikka: Juhannustaikoja ja sielun siivousta

"Muinaissuomalaiseen perinteeseen kuuluneet suursiivous ja pahan karkottaminen kokkoja polttamalla ovat saaneet rinnalleen kristillisiä merkityksiä."

Vuoden pisimmän päivän juhlinnalla on pitkät perinteet. Skandinaviassa ja Baltian maissa siihen yhdistyy muinaisuskontojen mystiikkaa. Keskikesän ja valon juhlan taiat ja uskomukset liittyvät useimmiten hedelmällisyyteen, naimaonneen ja sadonkorjuuseen.

Meillä Suomessa monet ikiaikaiset perinteet näyttävät elävän vahvoina edelleen, kuten uskomus, että yöttömän yön ylenmääräinen juopottelu lisää satoa syksyllä.

Kristinusko saavutti Suomen noin tuhat jKr. sekä idän että lännen kauppareittien kautta. Uuden uskonnon vakiintuessa vanhoja perinteitä väännettiin uuteen muottiin. Niin juhannuskin sai, paitsi nimensä, myös uusia sisältöjä ja merkityksiä. Kirkollisessa kalenterissa juhannus viittaa aina seuraavaan jouluun.

Juhannukselle nimensä antanut Johannes edeltää Jeesusta, paitsi puoli vuotta vanhempana, myös tien raivaajana hengellisessä mielessä. Kristinuskon henkilögalleriassa Johannes Kastaja on totuttu näkemään palavana parannuksen saarnaajana, joka valmistelee ihmiskuntaa vastaanottamaan vapauttajansa.

Vapauttajaa tarvitsevat erityisesti vangitut. Vankilan kuntouttava työ tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa pintaa syvemmälle. Useimmiten valtion asettama vankeusrangaistus ei ole se perustavin vapauden menetys, joka vangin elämää hallitsee. Rikolliseen elämäntapaan kiinnittynyttä tuomion päättyminen ei vielä vapauta.

Vapautuminen alkaa vasta jonkinasteisen havahtumisen – Johanneksenkin saarnaaman metanoian eli mielenmuutoksen – liikkeelle laittamana.

Aikojen saatossa vanhat perinteet päivittyvät ja saavat uusia merkityksiä. Muinaissuomalaiseen perinteeseen kuuluneet suursiivous ja pahan karkottaminen kokkoja polttamalla ovat saaneet rinnalleen kristillisiä merkityksiä.

Perinteiden synteesinä yötön yö on hyvä hetki oman sieluntilan syväluotaukseen: siivoukseen ja pahan poistamiseen. Johannes tarkoittaa suomeksi ”Jumala on armollinen”. Sielunsa siivoajalle juhannuksen perinteistä välittyy syvä hyväksynnän, anteeksiannon ja uuden alun idea.

Kirjoittaja on vankilapastori.

Lue lisää

Olet onnistunut edes jossain, kun onnistut epäonnistumaan

Kivien heittely ja ilotulitteiden ampuminen poliisia kohti vaikuttaa päähänpistolta, poliisi sanoo

Merivartija kuoli partioveneen upottua Suomenlahdella – veneessä oli kolmen hengen miehistö

Uusi vesiliikennelaki edelleen vieras osalle juhannuksen veneilijöistä – kaikki eivät tiedä, kuka on veneen päällikkö