Testamentti voi pelastaa huolilta – Lemmen huumassa ei tule mietittyä miten sitten selvitään, kun toista ei ole - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Testamentti voi pelastaa huolilta – Lemmen huumassa ei tule mietittyä miten sitten selvitään, kun toista ei ole

Hankalia aiheita perheen kesken voivat olla myös hautapaikoista ja hoitotahdoista puhuminen.

Tuskin kukaan ajattelee rakkauden ensi huumassa testamentti­asioita. Eikä ehkä ihan heti tarvitsekaan.

Aihe kannattaisi kuitenkin ottaa puheeksi viimeistään siinä vaiheessa, jos perheeseen syntyy lapsia, asuntolainaa on riittävästi ja puolisoiden tulot eivät ole tasavertaiset. Esimerkiksi tilanteessa, kun toinen puolisoista hoitaa pitkään lapsia kotona ja toinen vastaa perheen elatuksesta käymällä töissä.

Jos eteen tulee pahin mahdollinen tilanne, sävelet olisivat selvemmät, kun asia olisi yhdessä hyvänä päivänä pohdittu. Kukaan meistä tuskin ajattelee poistuvansa muonavahvuudesta ennen aikojaan, mutta niin voi käydä. Kenelle tahansa.

Vaikka lapset perisivät vanhemmaltaan suurenkin omaisuuden, puoliso ei saa käyttää lasten omaisuutta lasten elatukseen. Harva tiedostaa tätä. Pahimmillaan tutusta kodista joudutaan lähtemään ja perheen elintaso laskee – vaikka lapsilla olisi omasta takaa varallisuutta.

Testamentilla puolisot voivat huolehtia esimerkiksi sitä, että jäljellejäävälle jää mahdollisuudet jatkaa lasten kanssa arkea perheen yhteisessä kodissa.

Testamentti on myös kätevä tapa huolehtia jälkeläisten hyvin­voinnista myös siinä vaiheessa, kun lapset elävät aikuisina omaa elämäänsä. Jos lapset eivät näe tarpeelliseksi tehdä esimerkiksi avioehtoa, mutta isovanhempi haluaa suojella perinnöksi tai lahjaksi antamansa loma-asunnon puolisoiden avio-oikeudelta, käy se kätevästi testamentilla tai lahjakirjalla.

Rakkauden huumassa ei tarvitse miettiä omaisuus­kysymyksiä ja lahjan tai perinnönantaja saa oman tahtonsa läpi. Kaikki pääsevät helpolla.

Siinä vaiheessa, kun edessä on avioero ja loma-asunnon arvosta tulee riitaa, lahjakirjan tai testamentin merkintä voi pelastaa mökin joutumasta myyntiin pakon edessä.

Mutta pitäisikö meidän opetella puhumaan rahasta, avio­ehdoista ja vaikkapa testamenteista entistä avoimemmin? ­Ettei kenenkään tarvitse kokea olevansa se perheen pahanilmanlintu, joka uskaltaa ottaa hankalan asian esiin ja saa aikaiseksi vaivaannuttavan hiljaisuuden.

Samalla voisi keskustella myös hoitotahdot ja sukuhautojen hoitoasiat kuntoon. Nykypäivänä, kun entistä useampi on eronnut kirkosta, yhä harvempi on miettinyt hyvissä ajoin, minne maallisen majansa haluaa loppusijoitettavan.

Itse pidän ajatuksesta, että tiedän, minkä kuusen juurelle minun tuhkani jonain päivänä päätyvät.

Olen toiveeni läheisilleni kertonut. Tekevät sitten kuitenkin niin kuin parhaaksi katsovat, mutta olen ainakin ottanut asian puheeksi.

Lue lisää

Selkeät sopimukset suojaavat monilta riskeiltä

Vaarin syli auttaa myös eroahdistukseen – Muttinen ja vaari -kirjan huumori aukeaa sekä lapselle että aikuiselle

Tokiossa ei kisata, mökillä kyllä: MT tarjoilee ohjeet mökkiolympialaisiin

Mökkeilyn renessanssi iski suomalasiin – Vanha kunnon työleirikin maistuu vapaudelle