Herättäjäjuhlat luo sanana hieman vääriä mielikuvia - "Ei siellä kukaan tule herättelemään tai kyselemään uskonnollisia käsityksiä" - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Herättäjäjuhlat luo sanana hieman vääriä mielikuvia - "Ei siellä kukaan tule herättelemään tai kyselemään uskonnollisia käsityksiä"

Edellisen kerran herättäjäjuhlat peruttiin 1944, jolloin Suomen kohtalo oli vaakalaudalla näkyvän vihollisen vuoksi. Näin kirjoittaa Hengähdyspaikka-kolumnissaan Minna Kettunen.

Tänä viikonloppuna minun piti olla Kauhavalla, jossa piti olla herättäjäjuhlat. Vuodesta 1893 lähtien järjestetty kristillinen kesäjuhla kuitenkin peruttiin.

Edellisen kerran herättäjäjuhlat peruttiin vuonna 1944, jolloin Suomen kohtalo oli vaakalaudalla näkyvän vihollisen vuoksi. Nyt perumisen syynä oli näkymätön, koko ihmiskuntaa runteleva vihollinen.

Sana herättäjäjuhlat luo ehkä hieman vääriä mielikuvia. Ei siellä tule kukaan ”herättelemään”, ei kyselemään mitään henkilökohtaisia mielipiteitä tai uskonnollisia käsityksiä. Herättäjäjuhlilla ei ole aidattuja alueita tai sisäänpääsymaksuja, vaan sinne voi tulla kuljeksimaan kuin mille tahansa kesäfestivaalille ja olla halutessaan vain katselijana.

Jos yleinen tunnelma, virret, lyhyet puheet, konsertit ja Luojan taivaan alla vietetty ehtoollisjumalanpalvelus jollakin tavalla herkistävät ja virkistävät ihmisen mieltä ja sielua, ovat juhlien järjestäjät täyttäneet tehtävänsä.

Ja sillehän ei voi mitään, jos joku kokee sisällään hiljaista herättelyä; vaikkapa omantunnon kolkuttelua ja halua huonojen ihmissuhteiden kohentamiseen.

Herättäjäjuhliin liittyvät historian mielikuvat tummiin körttipukuihin pukeutuneesta väestä. Niitäkin joukossa näkyy muutamia, mutta jo vuosikymmenten ajan juhla-asut ovat olleet kaikenkirjavia. Ehkäpä on ruvettu ajattelemaan, että vaatteita tärkeämpää on se, miltä sydämessä näyttää.

Aikoinaan körttipuku oli tavallaan kapina-asu. Haluttiin pitäytyä perinteisessä talonpoikaisessa asussa eikä pukeutua säätyläisten ja herrasväen tapaan. Tarkoituksena oli vaatteillaan viestiä, mitkä olivat itselle elämän tärkeimpiä arvoja.

Nykyinen versio tuosta ajatuksesta saattaa olla kirpputorien, second hand shoppien tai ekopuuvillan suosiminen.

Herättäjäjuhlilla käyminen on minulle pyhiinvaellusta kuten joillekin Jerusalemissa tai Valamossa käyminen.

Tervetuloa mukaan etäherättäjäjuhlille tänä viikonloppuna netin kautta sekä Kauhavalle kesällä 2021 – jos Jumala suo.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Nykynuorten voi olla vaikea uskoa kristinuskon kertomuksia – sillä he ovat oppineet, että kaikkea syötettyä tietoa täytyy kritisoida

"Olen kuin laitumelle päässyt varsa, iloinen ja onnellinen. Ja työ maistaa kuin nuoret potut" – Muutamaan lauseeseen voi mahtua koko alkukesän ihanuus

Jumala on läsnä kaikissa keikkuvissa ja hankalissakin hetkissä

Kellarit ja varastot täyttyvät: Kriisin keskellä hamstrataan eniten turvaa