Yhdysvallat on ajautumassa sekasortoon - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Yhdysvallat on ajautumassa sekasortoon

Yhdysvalloista kuuluu kummia. Maa ei ole saanut missään vaiheessa koronaepidemiaa hallintaan, ja viime viikkoina viruksen leviäminen on kiihtynyt.

Aiemmin suurta tuhoa erityisesti New Yorkissa niittänyt koronavirus riehuu nyt koko maassa. Erityisen pahaksi tilanne on kehittymässä Arizonassa, Texasissa ja Floridassa.

50 osavaltion soveltamat erilaiset politiikat epidemian hoidossa muodostavat tilkkutäkkimäisen ja vaikeasti hallittavan kokonaisuuden.

USA ei ole presidentti Donald Trumpin johdolla missään vaiheessa saanut epidemiaa hallintaan. Trumpin tempoileva ja arvaamaton toiminta on vain syventänyt ongelmia.

Trump syyttää omista virheistään muita, etunenässä maailman terveysjärjestö WHO:ta. Yhdysvaltain eroaminen WHO:sta keskellä pandemiaa on vastuutonta.

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän valuviat ovat tulleet näkyviksi viimeistään koronan oloissa.

Sairaanhoitojärjestelmä on mutkikas ja kallis sekoitus yksityistä ja julkista. Pahimmillaan rahastus ajaa ihmisten hoitamisen edelle, eikä kaikilla ole ollut varaa edes ottaa koronatestiä.

Sairaalahoidot ovat niin kalliita, että vakavasti sairaat saattavat köyhtymisen pelossa jättää kokonaan hakeutumatta hoitoon.

Koronavirus sakkaa myös talouden. Aiemmin Trumpin kaudella hyvällä tasolla ollut työllisyys on romahtanut.

Yritykset avata yhteiskuntaa ja taloutta liian aikaisin ovat johtaneet tautitilanteen pahenemiseen.

Yhteiskunnallisten turvaverkkojen ohuus syventää työnsä menettäneiden ahdinkoa.

Kun ihmisillä ei ole varaa maksaa vuokriaan, pahimmillaan jopa miljoonat menettävät kotinsa ja jäävät asunnottomiksi.

Kaiken keskellä amerikkalaiskaupunkien kaduilla mellakoidaan. Taustalla on ikiaikainen etnisten ryhmien välinen jännite.

Yhdysvaltain jo pitkään jatkunut poliittinen kahtiajako on kärjistynyt pisteeseen, jossa vastakkaisten aatesuuntien edustajat eivät halua ratkaista asioita keskustelemalla.

Väkivaltaisten levottomuuksien kiihtymisen tai edes sisällissodan uhkaa ei enää voi sulkea pois.

Mustien kansalaisoikeuksiin liittyvät ongelmat juontuvat niin pitkälle historiaan, ettei räjähdysherkästä tilanteesta voi syyttää yksin Trumpia.

Presidentin pitäisi kuitenkin kriisin keskellä yhdistää kansaa, mitä Trump ei edes yritä tehdä. Sen sijaan hän pahentaa jännitteitä.

Yhdysvallat on ajautumassa sekasortoon.

Pahimmillaan koronavirus jatkaa hallitsematonta leviämistään tilanteessa, jossa miljoonat joutuvat asunnottomiksi, talous ja työllisyys romahtavat maanrakoon ja mellakat yltyvät.

Marraskuisten presidentinvaalien lähestyessä poliittiset intohimot eivät laannu.

Samaan aikaan maan suuret pörssiyritykset tahkoavat hyvää tulosta ja osakekurssit pysyttelevät korkealla.

Amerikkalaisyritysten tuloskunto myrskyn keskellä on häkellyttävän hyvä. Se kertoo siitä, miten väkivahva talouskone Yhdysvallat on.

Jatkuva sekasorto ei kuitenkaan voi olla pitkällä aikavälillä heijastumatta suuryrityksiinkin.

Jollei Yhdysvallat saa asioitaan kuntoon, järkkyy lopulta koko maailman voimatasapaino. Idän jättiläinen Kiina haastaa jo järjestelmällisesti Yhdysvaltoja maailman johtavana talousmahtina.

Lue lisää

Microsoftin toimitusjohtaja keskusteli Trumpin kanssa – yhtiö jatkaa TikTok-kauppojen selvittelyä

Tiktok-sovellus mahdollisesti kieltoon Yhdysvalloissa – Trump: "Minulla on valtuus kieltää sovellus"

Liittovaltion joukot eivät poistu Portlandista ennekuin mielenosoitukset rauhoittuvat – Trump: "Ei ole meidän tehtävämme mennä tyhjentämään kaupungin katuja. Paikallisen poliisin pitäisi hoitaa se homma."

Intia kielsi videopalvelu TikTokin ja samaa suunnittelee Yhdysvallat – Instagram tuo uudella videotoiminnollaan tilalle kilpailijan