Kolumni

Kuinka ekologinen kaupasta ostettu hyönteishotelli todella on?

Ötökkähotellien idea on viehättävä. Siinä puukehyksen sisään kootaan monenlaisia materiaaleja, jotka tarjoavat suojaa erilaisille hyönteisille. Kauniisti askarreltu talo pikkuotuksille toimii hyödyllisenä koristeena.

Hotelleja voi ostaa myös kaupasta, mutta ne ovat joskus liian matalia. Hyönteishotellissa pitäisi olla syvyyttä yli 10 senttiä, että sen asukkaat pääsevät kunnolla piiloon saalistajiltaan.

Moni kaupassa myytävä hyönteishotelli on lisäksi tuontitavaraa. Ovatko materiaalit myrkyttömiä ja vastuullisesti hankittuja? Missä päin maailmaa hotellit on valmistettu?

Se jää ainakin verkkokauppojen tarjontaa selatessa monen tuotteen kohdalla epäselväksi. Monet halpatyömaista sijaitsevat kaukana Suomesta, eikä hotellien rahtaaminen toiselle puolelle maailmaa oikein sovi ekohenkiseen hankkeeseen.

Hotellin kokoamisessa kannattaa käyttää kierrätysmateriaaleja.

Rungon voi sahata ja naulata käsittelemättömästä laudasta ja hotellin "huoneet" kerätä luonnosta. Kävyt, ontot kaislat ja putkikasvien putket, pienet oksat sekä puuainekseen poratut reiät toimivat hyvinä suojina hyönteisille.

Olen miettinyt hyönteishotellin rakentamista monena kesänä, mutta hanke on vielä jäänyt aikeen tasolle. Omassa puutarhassani vilisee monenlaisia hyönteisiä, joille järjestelen hotellien sijaan pysyviä asuinpaikkoja.

Yrttipenkkiini olen järjestänyt hiekkaa ja katteeksi puuhaketta. Lämmin kohopenkki lukuisine piilopaikkoineen houkuttelee suurta joukkoa erilaisia ötököitä.

Viime kesänä osuin paikalle oikeana juhlahetkenä, muurahaisten morsiuslennon aikaan. Pesän käytävät laventelin juuressa oli avattu ja kuhnurit ja kuningattaret kiipesivät pitkin kukkien varsia noustakseen siivilleen.

Madoille kärrään lehtiä ruuaksi kasvimaalle. Puutarhan takaosaan säästän risukasoja, joihin ötökät pääsevät piiloon. Kivikon kokosin lämmittelypaikaksi puutarhan eteläosaan.

Aikaisin kukkiva raita on ilahduttanut pölyttäjiä puutarhan takaosassa, mutta nyt se on päässyt liian isoksi. Kaadetusta rungosta ja korkeasta kannosta tulee lahopuuna hyönteisille tärkeitä koti- ja ruokapaikkoja.

Muita aikaisia kukkijoita ovat kirsikat ja sipulikasvit.

Aitakasviksi olen valinnut marjatuomipihlajaa, joka tuottaa ensin kukkia pölyttäjille ja sitten marjoja minulle. Erilaisista puutarhan marjoista osa päätyy eläinsuihin.

Yritit, kuten laventeli, houkuttavat myöhemmin kesällä kukkiessaan runsaasti pölyttäjiä.

Syksyn viimeisille ruokaa tarjoilee köynnöskuusama, jonka pitkät kukat ovat kimalaisille liian syviä. Siksi ne tekevät kukan tyveen reiän päästäkseen meteen käsiksi.

Kuusama kukkii pihassamme pakkasiin asti.

Lue lisää

Korona kirittää ja kurittaa puutarhayrityksiä: Viherpeukalot innostuivat mutta suurkeittiömyynti hiljeni

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Satoja eri lajeja kasvavan kukkameren viljely on kaukana romantiikasta: "Minä en ole mekko päällä kukkien keskellä käyskentelijä"