No oho! Tappajahelle vaihtuu tuhotulvaan! - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

No oho! Tappajahelle vaihtuu tuhotulvaan!

Tuhopotentiaalinen myräkkämatala lähestyy!

Meteorologi ällistyi katsoessaan tulevan kuun sääennustetta!

Seksihelle! Käristyskupoli! Lumi-inferno ja Siperian hyytävä hönkäys!

Sääotsikoita lukiessani tunnen itseni tylsäksi vanhojen hyvien aikojen haikailijaksi.

Kaipaan mennyttä, jolloin sääjutun otsikosta näki, mitä on tulossa – että huomenna saattaa sataa, paikoin rankastikin, mutta toisaalta tulossa oleva matalapaine saattaa myös valita eteläisemmän reitin, ja silloin ei sadakaan.

Nykyään säässä ei otsikoiden perusteella ole enää mitään tuttua ja tavallista. Aina on tulossa jotain mullistavaa, hämmästyttävää ja mahdollisesti vaarallista.

Rakentelen itsekin verkkojuttuja ja tiedän, että otsikko on kaikki kaikessa. Jutuille pitää saada lukijoita, ja niitä saadaan vain, jos otsikko kiinnostaa riittävästi. Mutta tarvitseeko shokeerata?

Juuri äsken vaihdoin kollegan otsikon "Innovatiivinen markkinointi tuotti tuloksia" otsikkoon "Suomalaisen karjaharjan asennusvideota on ihaillut netissä jo ainakin 12 miljoonaa katsojaa".

Juttu nousi kohisten luetuimpien joukkoon – ilman että otsikossa olisi pitänyt vääristellä tai värittää asiaa. Totuus riitti.

Sääjututkin otsikoidaan meillä asiallisesti. Ei olisi fiksua hekumoida esimerkiksi monen viikon upeilla lomahelteillä, kun tietää, että vilja samaan aikaan kärsii kuivuudesta ja kuumuudesta.

Miksi juuri sää tuntuu olevan se asia, josta nykyään revitään oudoimmat otsikot?

Ainakin se koskee jokaista. Melkein kaikki pistävät jossain vaiheessa päivää nenänsä ulos ovesta ja haluavat tietää, miten pukeutua kauppamatkalle. Viljelijöille sää on ratkaisevan tärkeä asia, ja lomalaisillekin sillä on iso merkitys.

Halutaanko otsikoilla luoda vaaran tunnetta? Jos otsikko ennakoi jotakin pelottavaa, juttu on pakko lukea – täytyyhän meidän osata varautua!

Taustalla vaikuttanee myös ajatus ilmastonmuutoksesta. Ihmiset miettivät, joko se alkaa vaikuttaa täydellä voimallaan. Milloin kesistä tulee tukahduttavan kuumia ja koska kunnon talvet jäävät historiaan?

Lukijoita saa, kun järkyttää ihmisten turvallisuudentunnetta.

Usein mietin, miltä meteorologeista mahtaa tuntua, kun heidän ennusteidensa pohjalta laaditaan raflaavia otsikoita.

Kysyin asiaa Ilmatieteen laitoksen meteorologilta Pauli Jokiselta.

Hän toteaa, että yhteistyö median kanssa on tärkeää. "Jos esimerkiksi voimakas myrsky lähestyy, on tärkeää saada tieto siitä nopeasti kaikille, joita asia koskee."

Mutta joskus otsikoilla revitellään liikaa, Jokinen sanoo. "Jos jokaisesta ilmiöstä tehdään otsikoinnilla äärevän kuuloinen, sääilmiöt saattavat kärsiä inflaation."

Turvallisuusviranomaisena Ilmatieteen laitoksen olisi tärkeää saada viestinsä mahdollisimman tarkasti eteenpäin, hän toteaa.

Myös epävarmuuksista olisi hyvä kertoa, ei vain äärimmäisistä vaihtoehdoista. "Varsinkin kesällä joidenkin matalapaineiden ennustaminen on hankalaa. Voi olla mahdollisuuksia pahempaan, mutta matalapaine saattaa myös kulkea eri reittiä eikä sitten aiheutakaan vahinkoa."

Lue lisää

Lauantaina lämpötila voi nousta maan lounaisosissa jopa 28 asteeseen

Kylmyysennätys mitattiin heinäkuussa — kuukausi oli myös tavallista sateisempi ja hellepäiviä kertyi vain kymmenen

Loppukesästä näyttää tulevan myrskyrintamalla rauhallinen: "Kesän kuumimmat hetket ovat todennäköisesti takanapäin"

Kaksi sadealuetta saartaa Suomen tänään ja huomena Virosta saapuu uusi sadealue – Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen luvassa runsaasti vettä