Korona puhkoo harhoja etätyöstä - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Korona puhkoo harhoja etätyöstä

Pandemia on paljastanut vanhat harhat ja siiloutunueen ajattelun. Omat työhuoneet, äänimelulta – pärskeiltäkin – suojaavat sermit ja erityisesti etätyö ovat osoittautuneet toimiviksi.

Koronasta palaudutaan maailmaan, jossa arvostukset, käytännöt ja tarpeetkin ovat muuttuneet.

Pandemia on paljastanut vanhat harhat ja siiloutunueen ajattelun.

Toimistoissa ja virastoissa etätyö on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Teams-etäkokouksissa luovuus kukkii, asiat saadaan sovittua ja lopputuote syntyy aikataulussa. Myös käyttämäsi Maaseudun Tulevaisuuden printti- ja verkkopalvelu on tehty etänä maaliskuusta lähtien.

Lomalla tapaamani kiinteistöalan ammattilainen arvioi kaiken tämän tietävän muutoksia toimitilarakentamiseen ja - suunnitteluun, globaalisti.

Jatkossa ei rakenneta tilankäytöltään ahtainta ja kustannuksiltaan edullisinta kyynärpäätuntuman työpistettä. Ei kierrätetä yhteiskäytössä olevia tietokoneita ja näppäimistöjä.

Toimitilarakentamisessa pääkonttorin talousniilojen ja sisustusuunnittelijoiden allianssi korvataan tuottavuuteen ja työhyvinvointiin paremmin perehtyneellä ajattelulla.

Omat työhuoneet, äänimelulta – pärskeiltäkin – suojaavat sermit ja erityisesti etätyö ovat osoittautuneet toimiviksi.

Fyysisiä tapaamisia ja ihmiskontakteja kaipaan tosin minäkin.

Maailmalla it-alan johtavat suuryritykset kokevat etätyöskentelyn toimivine digiviestintäyhteyksineen vahvuudeksi liiketoiminnalleen – myös tutkimukselle ja kehitykselle.

It-alan suuryhtiöt ovat jo aiemmin hajauttaneet t&k-keskuksiaan eri puolille maailmaa tehostaakseen tutkimustoimintaansa paikallisella tasolla. Seuraava askel on ollut työntekijöiden etätyö.

San Fransiscossa päämajaansa pitävä Twitter siirtyi keväällä it-alan suuryhtiöistä nopeasti kotietätyöskentelyyn. Toimiitusjohtaja Jack Dorsay viestitti toukokuussa henkilöstölleen kehottaen näitä työskentelemään etänä niin pitkään kuin näkevät sen toimivan. Yhtiö on jo vakuuttunut etätyön toimivuudesta eri puolilla maailmaa.

Kalifornian San Josessa päämajaansa pitävä ohjelmistoyhtiö ja reititinvalmistaja Cisco hyötyy, kun maailma tarvitsee yhä toimivampia digitaalisia yhteyksiä. Yhtiö itse toimii, kuten opettaa.

Etätyön johtaminen edellyttää muutosta myös johtamiselta ja esimiestyöltä.

Onko se merkki pomoportaan muutosvastarinnasta, kun monessa yrityksessä etänä työskentelevät halutaan mahdollisimman nopeasti takaisin konttorille. Hallituksen etätyösuosituksille halutaan panna piste?

Suomessa syyksi on esitetty, että ideointi- ja kehitystyön tuottavuus kärsii asiantuntijoiden, ammattilaisten, työskennellessä kodeistaan ja mökeiltään.

EK:n osaamisen digin ja HR::n johtaja Taina Susiluoto osui järjestön Talouspulssikeskustelussa ytimeen:

"Hyvät perusesimiestaidot korostuvat etäjohtamisessa."

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Kaksi uutta kuolemantapausta - THL antanee koronaan liittyvän maskisuosituksen torstaina

Koronaviruksen kokonaan pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa terveysjärjestö WHO

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa

Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa