Kolumni

Huoliteltu ampumarata on vetovoimainen

Lupaprosessi kesti valituksineen seitsemän vuotta.

Kuvien perusteella eteläeurooppalaisissa haulikkoammuntakeskuksissa lyhyeksi leikattu nurmi viheriöi, huoltorakennukset ovat huolitellun siistejä ja viheralueiden viimeinen silaus on tehty istutuksilla.

Aurinkoisia kuvia katsellessaan sitä melkein alkaa kuvitella, miten viheriöivä nurmi ja viimeistelty urheilukeskusmainen ilme siivittävät ampujankin rikkomaan kiekkoja keskiarvotulosta enemmän.

Eihän se tietysti niin ole, joku rohkenee väittää ja oikeassahan hän on. Tai ei aivan, kyllä esimerkiksi kiekon erottanee helpommin äänivallin pintaan viritettyä yksiväristä vihreää pressua vasten kuin suomalaista sekametsää.

Omakohtaista kokemusta ei toki ole kuin kotimaisista korpiradoista ja radoista, missä toimintaa on Suomen mittakaavassa kehitetty kunnianhimoisesti.

Pohjois-Karjalaan Kiteelle on tarkoitus rakentaa ampumaurheilukeskus Aimon alueelle. Keski-Karjalan Ampumaratayhdistys haki ympäristölupaa radalle jo vuonna 2012. Lupaprosessi kesti valituksineen seitsemän vuotta ja se kävi ympäristölupa-asioihin erikoistuneessa Vaasan hallinto-oikeudessa kahteen kertaan ja asiaa käsitteli myös Poliisihallitus.

Ei ole Kiteellä varmasti ollut nurmensiemenet, istutusryhmien kasvit tai huoltorakennusten värisävyt päällimmäisenä mielessä. Mutta ehkäpä jonain päivänä, sillä Pohjois-Karjalan maakuntahallitus päätti viime vuoden marraskuussa rahoittaa radan vaatiman perusinfrastruktuurin kuten tie-, sähkö-, ja tietoliikenneyhteyksien rakentamista.

Kokonaiskustannusten suuruudeksi on arvioitu noin 400 000 euroa. Puolet rahoituksesta tulee Euroopan aluekehitysrahastolta ja valtiolta, puolet kuntarahoituksesta.

Maakuntaliiton suunnitelman mukaan maakunnassa on jatkossa viisi maakunnallista ampumarataa, joista Kiteen Aimo on yksi. Sen lisäksi ryhmään kuuluvat Lieksan Tainiovaara, Kontiolahden Onttola, Joensuun Hammaslahti ja Outokummun Salmijärvi.


Ampumaradan istutuksista tai nurmesta puhuminen voi tuntua turhamaiselta, sitä se ei kuitenkaan ole. Siisti ja huoliteltu ampumarataympäristö sekä voimassaoleva ympäristölupa kertovat, että kyseessä on järjestäytynyt ja vastuullinen harrastustoiminta. Pyhäselän Metsästäjien puheenjohtajan kanssa on helppo olla samaa mieltä tästä asiasta.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Lue lisää

Metsä Groupin Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan valmistelutöitä voi nyt seurata web-kameroiden kautta

Kemijärvelle biotuotetehdasta suunnitteleva Boreal Bioref odottaa Vaasan hallinto-oikeudelta ympäristölupaa – luvasta valittaneiden lausuntoaikaa päättyy

Vai käytetään Suomen hidaskasvuista, laadukasta puuta vessapaperiin? Mielipidekirjoitus vastaa epäilyihin Kainuun sellutehdashankkeesta

KaiCell toisi vaurautta Kainuuseen