Kolumni

Miksi tilaamme öljyvaltioilta polttoainetta, kun sitä voisi itse tehdä omalla tilalla?

"Haja-asutusalueella osaaminen ja oppiminen ovat aina olleet välttämättömiä edellytyksiä pärjäämiselle", kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen Tutkimusmatkalla -kolumnissaan.

Ilman lämpöenergiaa täällä Suomessa ei olisi muinaisina aikoina pärjätty. Jokainen, joka täällä talven vietti, teki ympäri vuoden töitä talvilämpimän pirttinsä eteen. Talvella kaadettiin rungot, kesällä aurinko kuivasi halot ja kuinka ihanasti ne räiskyivätkään pakkasella tulisijassa. Kaikki vaati melkoista osaamista.

Talojen lämmitys ja muukin energiantarve on aaltoillut vuosikymmenittäin ja olemme oppineet ensin hyödyntämään halpaa öljyä, sitten törmäämään öljykriisiin, ensin pelkäämään ja pian taas kannattamaan ydinvoimaa.

Yksi tekijä on kuitenkin leimannut kehitystä. Vastuu energian tuottamisesta on vuosikymmeniä siirtynyt yhä kauemmas maaseudulta.

Haja-asutusalueella kaukaa tuleva energia, sähkölämmitys ja valtakunnanverkosta tuleva voima karjatalouden tarpeisiin on kuitenkin melkoinen riski. Maalla asuvan veljeni perhe pitääkin varalla aggregaattia ja polttoainetta, sillä vaikka lämmitys hoituu sähkökaton aikana vaikka kokonaan puulla, pakastimet kaipaavat sähköä.

Vaikka energia tuntuu tulevan voimajohtoja pitkin ja säiliöautolla tankkeihin kuin itsestään, vikatilanteessa, kuten myrskyn sattuessa, haja-asutusalueella ollaankin ongelmissa – joskus todella isoissa ongelmissa.

Uusien taitojen oppiminen vie eteenpäin. Haja-asutusalueella jos missä on aiemminkin opittu uutta ja kokeiltu uusia toimintatapoja. Entä jos energia tuotettaisiinkin omalla tilalla tai omassa pihassa? Pieniä tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleita näkyy jo, ja ne ovatkin sähkökatkon aikaan hyvä apu, mutta eivät vielä pelasta tilannetta kokonaan.

Biokaasuvoimaloita on käytössä lämmitykseen, mutta laajempi biojätteen, naattien ja oksien käyttö tuo tiloille ehkä tulevaisuudessa oman polttoaineen tuotantoa.

Miksi tilaamme rikkailta öljyvaltioilta ulkomaista polttoainetta ja kuljetamme sitä haaksirikkoa vältellen merialueillamme, kun polttoaineen voisi itse tehdä omalla tilalla?

Tarvitaan tutkimusta ja tuotekehitystä, että oman biopolttoaineen tuotanto saadaan pyörimään. Ja tietysti tarvitaan reilu verokohtelu. Osaamista kyllä löytyy.

Kauemmas tulevaisuuteen katsottaessa voimme nähdä haja-asutusalueilla myös oman tilan ydinvoimalan. Kyllä, luit oikein, pienydinvoimalat ovat kiivaan tutkimuksen kohteena ja tuotekehitys tähtää siihen, että yksittäinen kerrostalo tai maatila voisi tuottaa itse sähkönsä omalla voimalalla.

Kylä ei kärsi sähkökatkosta, kun tilallisen voimalasta riittää virtaa lähitaloihin. Täytyykö maatilaa pyörittääkseen siis osata käyttää ydinvoimalaa nykyisten taitojen lisäksi? Toivottavasti.

Itse uskon, ettei tämäkään jää osaamisesta kiinni. Haja-asutusalueella osaaminen ja oppiminen ovat aina olleet välttämättömiä edellytyksiä pärjäämiselle, eli näyttöä on.

Minna Huotilainen on aivotutkija Helsingin yliopistosta.

Lue lisää

Lohi palaa purkamalla patoja

Kausittainen asuminen maaseudulla edellyttää aluepolitiikan vahvistumista

Tanssi hoitaa ihmistä päästä varpaisiin ja voi hidastaa dementiaa – katso lista terveyshyödyistä

Suometsä sitoo hiiltä nopeammin kuin luonnontilainen suo