Kolumni

Raviyhteisö on yhtä aikaa vahva ja heikko

Laji ei ole vain urheilua vaan talousvaikutuksineen osa merkittävää hevosten ympärille rakentuvaa elinkeinotoimintaa.

Ravikilpailut eivät tavoita välttämättä suurta joukkoa suomalaisia. Silti ne pyörivät radoilla joulun kahta päivää lukuun ottamatta vuoden ympäri. Kesäravien aikaan samana päivänä voi olla useampikin kilpailu.

Raveja seuraa parisataatuhatta suomalaista. Ammatikseen tai vakavasti harrastavia heistä on noin joka kymmenes. Kun hevospelien harrastajista ei toistaiseksi julkisteta tilastoa, arvio perustuu ravihevosten omistajien ja kilpailijoiden määriin.

Viime mainitulle joukolle oli melkoinen shokki, kun kilpailutoiminta keskeytyi maan hallituksen otettua käyttöön valmiuslain. Suomen Hippos, joka vastaa keskusjärjestönä raveista, sai armotonta arvostelua hätiköidystä toiminnasta.

Suurelle yleisölle syntynyt soppa saattoi olla outo. Mistä moinen kalapaliikki?

Käytännöllisinä ihmisinä raviväki sopeutui itsekin nopeasti tilanteeseen. Ravit saatiin poikkeusjärjestelyin takaisin pyörimään kaksi viikkoa ennen muuta urheilutoimintaa.

Laji ei ole vain urheilua vaan talousvaikutuksineen osa merkittävää hevosten ympärille rakentuvaa elinkeinotoimintaa. Lisäksi päätekijänä on elävä luontokappale, jonka tulee voida hyvin. Treenattujen hevosten pitäminen "vajaakäynnillä" ei ole niiden parasta hoitoa.

Viikonlopun Kuninkuusravit ovat malliesimerkki siitä, miten asiat hoidetaan, kun ne osataan. Raveissa rutiinit olivat kohdallaan. Epidemia-ajan ohjeet oli omaksuttu niin hyvin, että spontaaneja, tunteista suoraan kumpuavia onnitteluhalauksiakaan ei kovin paljon nähty.

Järjestelyt toimivat urheilun kannalta hienosti. Pienilukuinen yleisö teki parhaansa pitääkseen yllä sitä kuulua "kunkkarien" tunnelmaa.

Raviyhteisön hengestä kertovat myös 14 paikkakunnalla järjestetyt etäkatsomot, joissa tapahtumaa saattoi seurata suorana isolta ruudulta.

Toki suurin osa joutui tyytymään kesän suurimman ravijuhlan seuraamiseen kotona verkosta tai televisiosta. Kuninkuusravit yltää normaalisti Suomen kymmenen suurimman festivaalin tuntumaan noin 60 000 kävijällään.

Seinäjoki sai nyt poikkeuksellisen kenraaliharjoituksen siihen, kuinka tapahtuma hoituu ensi vuonna. Varmasti se hoituu, vaikka koronan aaltoilusta emme vielä tiedäkään.

Koronaseisaus toi pintaan raviurheiluun tulevaisuuteen liittyviä huolia ja paineita, joista ei aiemmin osattu keskustella yhdessä ääneen. Niin kuin kannen alla kiehuva neste, tässäkin polttava sisältö pärskyi väkisin paineella yli.

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja sai lähteä toukokuussa, ja puheenjohtajaa ja hallitustakin vastaan nostettiin epäluottamuslause.

Raviyhteisöön liittyy ristiriita, jota en lakkaa hämmästelemästä, vaikka olen seurannut toimittajana politiikan ja talouden monenlaisia käänteitä yli 20 vuotta.

Yhtäällä ravipolitiikassa kiistellään ja puskaradio kehittelee salaliittotasoisia teorioita. Käytännössä yhteishenki ja keskinäinen apu ovat erittäin vahvoja, minkä ansiosta ravit saatiin nopeasti rullaamaan. Vastuullinen toimintamalli etäkatsomoilla höystettynä kelpaa esimerkiksi muillekin urheilulajeille.

Korona-aika toi raviradat ja Suomen Hippoksen yhteen viikoittaisten etäkokousten muodossa. Toimintatapa on koettu tervetulleeksi, ja se syntyi lajin tulevaisuutta ajatellen viime hetkellä. Sisäisten kiistelyjen sijaan on keskityttävä yhteisten ongelmien ratkomiseen. Sen ovat ansainneet niin raviyhteisö kuin hevoset.

Lue lisää

Hevosmies Aki Elo on ollut reissun päällä kohta 30 vuotta – yksi asia on jäänyt kaihertamaan

Katso maatalousohjelma heinänteosta: "Siinä saa aikaan ison vahingon, kun niittomies painaa tuolla väärään aikaan"

MT Raveissa Sami Kauhanen – miehen tie on kulkenut upseerin, ravivalmentajan, Fintoton ja Veikkauksen pestien kautta Hippoksen toimitusjohtajaksi

Koronavuoden saldo päätyi selvästi plussalle – "Katsotaan, mitä Suomen raviurheilussa tapahtuu, tuleva vuosi ratkaisee paljon"