Uusien tekniikoiden opettelu on keittiökokeilujen suola - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Uusien tekniikoiden opettelu on keittiökokeilujen suola

"Pastan keitinveden käyttö suurusteena on yksi italialaisen keittiön tärkeistä tekniikoista. Siksi se kannattaa opetella itsekin", kirjoittaa MT:n toimittaja Nikke Kinnunen Hellan kulmalla -kolumnissaan.

Ruuanlaitossa parasta on uusien asioiden kokeilu. Joskus ne toimivat ja joskus eivät. Vaikka lopputulos epäonnistuisi, voi siitä oppia: miksi tämä nyt meni näin? Seuraavalla kerralla välttää samat virheet.

Omat keittiökokeiluni liittyvät useimmiten raaka-aineiden käyttöön ja maustamiseen. Toisinaan tulee vastaan kokonaan uusi ruuanlaittotekniikka. Näistä kolmesta tekniikat ovat kaikkein haastavimpia ja siksi myös palkitsevimpia.

Viimeisin opettelemani tekniikka on pastan keitinveden käyttö suurusteena. Monissa pastaresepteissä neuvotaan lisäämään keitinvettä annokseen. Miksi niin pitäisi tehdä ja miten se vaikuttaa lopputulokseen?

Pastan keitinveden käytössä on kyse muustakin kuin nesteestä ja suolasta. Keittoveden määrä vaikuttaa siihen, kuinka korkea suhteellinen tärkkelyspitoisuus on. Vähän vettä, paljon tärkkelystä. Kastikkeesta tulee silloin sakeampaa. Kuumalle pannulle lisätyn veden pitäisi myös kiehahtaa heti, sillä silloin syntyy emulsio. Kastikkeesta tulee täyteläinen, vaikka siinä olisi keitinveden lisäksi vain öljyä, valkosipulia ja chiliä.

Raaka-aineiden ja mausteiden kokeilu on vaikeaa ilman tekniikan hallintaa. Samaa tekniikkaa voi kuitenkin soveltaa moniin ruokiin. Viime aikoina kokeilemistani mainittakoon sydän ja rakuuna.

Sitten pari ideaa, joita en ole tohtinut vielä kokeilla.

Voisiko maustamatonta majoneesia käyttää leivonnassa? Moniin leivonnaisiin tulee munaa ja öljyä, joten voisiko majoneesiin lisätä jauhoja ja paistaa?

Entäpä tattikinuski? Jos kinuskikastikkeeseen lisäisi hieman kuivattua tattia, makuun tulisi umamia ja syvyyttä. Voisi maistua mustikan kanssa.

Lue lisää

Maustekaapin salaisuudet: Lusikallinen tuttua, ripaus jännitystä

Timpurin moottori käy kahvilla

Vaikuttaako se oikeasti johonkin, jos neljästä lihapyörykästä yksi korvataan kasvispyörykällä?

Marenki on leivonnaisen kruunu