Taloushistoria on kuin tuttu juoni - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Taloushistoria on kuin tuttu juoni

Simonkadun pääekonomisti siivosi työpöytäänsä ja havaitsi lehtileikkeistä, kuinka tuttuja ovat puheet ja tekijätkin runsaan viiden vuoden takaa.

Siivosin työpöytää koronakevään jäljiltä. Pöydän kulmalla oli sedimenttejä aiemmilta vuosilta.

Talletetut lehtileikkeet kertovat, että talous toistaa itseään määräajoin: nousua seuraa taantuma ja päinvastoin.

Finanssipolitiikka tasoittaa, sen minkä pystyy. Tuttuja puheita ja tekijöitä. Samoja yhtiöitä otsikoissa kuin tänäänkin. "Menetetty vuosikymmen", kutsuttiin vuodesta 2009 alkanutta ja Suomessa muita EU-maita pidempään jatkunutta pudotusta: Finanssikriisi. Voiko tämä nyt toistua, ovat pessimistisemmät talousviisaat kysyneet.

Kansainvälinen talous sanelee tahdin nytkin, vaikka globaalin pandemian syyt liittyvät terveyteen eikä kansalliseen kilpailukykyyn. Shokki vaikuttaa vientiä heikentävästi.

Finanssikriisissä suomalaisten vientituotteiden hinnat laskivat suhteessa tuontihintoihin. Samoin tapahtui myös viime keväänä, raportoi Tilastokeskus. Tilastokeskukselta tuli kuitenkin huojentava ennakkotieto: bkt:n ennakoidaan laskeneen huhti–kesäkuussa "vain" 3,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Hyviä, yllättäviäkin uutisia on viime päivinä tullut lisää: Uudenkaupungin Valmet Automotiven autotehdas palaa takaisin kolmivuorotyöhön, ja kutsuu 500 lomautettua tuhannesta takaisin kokoamaan autoja Mercedekselle. Mercedes-Benzin uuden A- sekä GLC-mallien myynti on lähtenyt maailmalla uudelleen kasvuun. Samainen autotehdas lähetti maaliskuussa 2017 kutsun tiedotustilaisuuteen otsikolla "Merkittävä tuotannollinen julkistus, suuri ja välitön lisärekrytointitarve". Rekrytointien roadshow kiersi koko maassa.

Hallitus valmistautuu syyskuun budjettiriiheen. Sen asettama työllisyystyöryhmä julkisti valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johdolla listan työllisyystoimista ja rakenteellisista uudistuksista työttömyysturvaan, eläkeputkeen ja työnhakuun. Hetemäki piti virkamiespuheenvuoron myös VM:n sidosryhmätapaamisessa maaliskuussa 2015. Päätöksiä odotettiin silloinkin ennen elokuun budjettiriihtä.

Samat asiat olivat pöydällä runsaat viisi vuotta sitten: "Mikä meni pieleen rakennepoliittisessa ohjelmassa? Ehkä ajoitus meni pieleen (Jyrki Kataisen hallituksessa), uudistuksiin ei sitouduttu", Hetemäki vastasi silloin omaan kysymykseensä.

Jännittävää syksyä!

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Naapurilla menee vielä huonommin

Yle: Valtiovarainministeri Matti Vanhanen haluaa haastatella Hetemäen seuraajaehdokkaat vielä itse

Kauppalehti: Uudenkaupungin autotehdas keskeyttää lomautukset ja kutsuu yli 500 takaisin töihin

SAK:n Eloranta syyttää EK:ta sopimusyhteiskunnan järjestelmällisestä purkamisesta