Kolumni

Kylmä talvi koittaa myös Marinille

Sosialidemokraattien viikonlopun puoluekokouksessa puolueen johtoon hurrattiin pääministeri Sanna Marin. Samalla demarit ottivat useita askelia vasemmalle tilanteessa, jossa yritykset ovat yhä syvenevässä kannattavuuskriisissä.

Marinin avaus kuuden tunnin työaikaan siirtymisestä joutui outoon valoon tuoreeltaan, kun valtion tuen varassa jo pitkään toiminut Finnair ilmoitti vähentävänsä tuhat työntekijää.

Aiemmin korona lopetti ison osan lennoista äkisti. Hallituksen matkustusrajoitukset merkitsevät yhtiölle epävarmuuden jatkumista pitkään. Sama pätee Lapin matkailuun. Edessä on pitkä ja synkkä sesonki, kun ulkomaan matkailu hiipuu. Myös Viking Line ilmoitti mittavista henkilöstön supistuksista.

Lisäongelmia Marinin etuisuuksia lisäävälle ja julkisia menoja kasvattavalle politiikalle ilmeni keskiviikkona, kun UPM ilmoitti sulkevansa Kaipolan paperitehtaan ja käynnistävänsä sopeutustoimet myös useissa muissa tehtaissaan.

UPM:n toimien taustalla on paperin kulutuksen lasku, mutta myös Marinin hallitus saa kantaa osansa. Dieselin äskeinen veronkorotus iskee suoraan juuri logistisesti vaikeassa paikassa sijaitsevan Kaipolan kustannuksiin. Lisäksi epäselvä näkemys teollisuuden päästökompensaatioiden jatkosta ja energiaverojen palautuksen kohtalosta askarruttavat taantumasta kärsivää vientiteollisuutta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) esitykset energiaverotuksen laskemisesta ja alennettujen väylämaksujen jatkoajasta on sinällään otettu teollisuudessa myönteisesti vastaan, mutta kokonaisuus ratkaisee aina. Veronkorotuksia vientiteollisuus ei tietysti koskaan kaipaa, mutta juuri nyt sitä kannattaa taas kuunnella. Niin paljon työpaikkoja on uhattuna.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on paljon vartijana. Hän on ilmoittanut puolustavansa teollisuuden kilpailukykyä syksyn väännössä. Silti muitakin tarvitaan.

Keskustan puheenjohtajakisakin saa viime päivien synkkyydestä aivan uuden kierteen. Pääehdokkailta Annika Saarikolta, Katri Kulmunilta ja Petri Honkoselta kysytään nyt kanttia puolustaa elinkeinoelämää ja sen tuottamaa hyvinvointia aivan eri tavalla kuin vielä tovi sitten näytti.

Jos työllisyystoimissa epäonnistutaan, sama pätee muihinkin toimiin. Hyvinvointi vaatii rahoituksen ja kestävästi se tulee vain työstä ja verotuloista.

Erityisesti katseet kohdistuvat päähallituspuolueeseen ja Mariniin. Aiemmin sosialidemokraattisessa liikkeessä vahvasti vaikuttanutta ammattiyhdistyssiipeä alkaa tulla porvarileirissäkin ikävä.

Työn ja pääoman suhde on aina kaksisuuntainen. Pääoman tarjoama työ on merkinnyt erityisesti paperitehtaiden duunareille hyvää ansiotasoa.

Jos työtä ei ole tarjolla, talvesta on tulossa kylmä myös Sanna Marinille, jonka olisi luotava usko hallituksensa kykyyn työpaikkojen turvaamiseksi. Kuusituntisella työpäivällä, turkistarhauksen kieltämisellä tai muutenkin huimaa vauhtia vähenevään turpeenkäyttöön keskittymällä hallitus ei urakastaan selviä.

Lue lisää

Suojelu vie työpaikkoja

Lukijalta: Metsämme eivät ole kaupunkilaisten omia –"Köyhiä oltiin aina, mutta isän Homelite ja metsä pelastivat"

Hakkuuaukealle kasvaa uusi metsä

Sisäiset blokit repivät hallitusta