Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Töihin kiinni kynsin hampain

Töiden pariin kannattaa potkujenkin jälkeen hakeutua mahdollisimman nopeasti ja aktiivisesti. Tilastot kertovat, että todennäköisimmin työllistyy uudelleen kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta.

Ansiosidonnainen työttömyysturva, sen taso, kesto ja mahdollinen porrastus näiden kummankin osalta kuumentavat keskustelua.

Sitkeässä elää käsitys siitä, että ansiosidonnainen työttömyysturva olisi työttömyyskassan jäsenenä tasoltaan korkea .

Käytännössä ansiosidonnaisellakin bruttotulot karkeasti ottaen laskevat puoleen verrattuna työansioon. Edullinen vakuutus kassajäsenyytenä kannattaa joka tapauksessa ottaa.

Kukin voi itse tarkistaa oman työttömyysturvansa tason työttömyyskassojen yhteisjärjestön TYJ:n laskurissa. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha muodostuu 33,66 euron perusosasta sekä ansio-osasta.

Ansiosidonnaisenkin työttömyysturvan taso on siinä määrin matala, että siitä ei ole kannustavuusloukuksi työttömälle työnhakijalle. Sak-laisen duunarin keskimääräinen ansiosidonnainen korvaus kuukaudessa on 1 240 euroa. Jos tähän tulee vielä tason tai tuen keston osalta porrastus, se johtaa työttömyyden jatkuessa lisätulon hakemista toiselta toimeentuloluukulta.

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Paperiliiton teettämä vertailu kuvaa työttömyystukijärjestelmien tasoja, tuen kestoa ja keinojen eroja koronakriisissä kuudessa EU-maassa: Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Itävallassa ja Espanjassa.

Näissä järjestelmissä työntekijän ansiotaso on säilynyt selkeästi korkeampana kuin Suomessa käytössä olevassa lomautusmenettelyssä. Toisaalta tukea maksetaan yleensä selvästi lyhyemmän ajan kuin mitä suomalaisessa lomautusjärjestelmässä. Pisimmät tukitoimet on sovittu Itävallassa,

Suomessa työmarkkinajärjestöt ja hallitus pystyivät koronan romahduttaessa kysynnän sopimaan lomautusneuvottelujen nopeuttamisesta viiteen päivään, päivärahakarenssien poistamisesta sekä työssäoloehdon pudottamisesta 14 viikkoon puolesta.

Kaikki tämä tehtiin määräajaksi vuoden loppuun. Jos koronakurimus jatkuu, voi myös järjestelylle odottaa jatkoa.

Pidemmälle ajatellen töiden pariin kannattaa potkujenkin jälkeen hakeutua mahdollisimman nopeasti ja aktiivisesti. Tilastot kertovat, että todennäköisimmin työllistyy uudelleen kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Sen jälkeen todennäköisyys työllistyä uudelleen heikkenee.

Helppoa se ei tässä tilanteessa ole, mutta onnistuessaan kannattaa: sekä omalta että koko yhteiskunnan kannalta.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Metsäteollisuus ry arvioi: Ainakin sahojen ja vaneritehtaiden lakko näyttää erittäin todennäköiseltä – Paperiliiton kanssa neuvottelut käynnissä

Kiista kiky-sopimuksen 24 tunnista uhkaa pysäyttää Suomen

Työttömyysaste euroalueella alhaisin yli kymmeneen vuoteen, myös Suomessa kehitys kääntyi kohti valoa

Akava ehdottaa työttömyysturvan leikkuria, mutta työtön saisi leikatut rahat työllistyessään