Timpurin moottori käy kahvilla - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Timpurin moottori käy kahvilla

Pullaa, keksejä ja palasokeria kului kesän aikana kunnioitettava määrä.

Kesä meni taloni julkisivu- ja kattoremontissa. Aamusta alkuiltaan raikuva sorkkaraudan repivä ääni kypsyi projektin edetessä uretaanipistoolin sihinän kautta naulapyssyn paukkeeseen ja kompuran remakkaan lauluun.

Illat kuluivat nopsaan telineillä pomppien, siivoten, maalaten ja ikkunanpokia raapien.

Timpureille tarjosin päivittäin kahdet kahvit: kello 9 ja kello 14. Aamukahvin särpimenä olivat voileivät ja pieni makea, iltapäiväkahvilla isompi makea ja hedelmä. Menu muuttui kelien mukaan. Helteellä jäätelö ja sipsit tekivät kauppansa, samoin vesimeloni.

Kahvi oli koko ajan loppu. Havaitsin myös, että ilmeisesti timpurit käyvät palasokerilla.

Vissyä kului kymmeniä litroja. Tyhjiä pulloja ronttasin kauppaan vielä pitkään.

Kesän edetessä kiitollisuuteni kaupasta ostettavia pullapitkoja ja keksejä kohtaan kasvoi eksponentiaalisesti. Piti vain muistaa vaihdella laatuja, etteivät kaneliässät alkaneet tursuta työmiesten korvista. Se kaneliässäpurkki muuten kesti kauan. Ei ollut mieluisa keksi se, ei. Dominot hupenivat hujauksessa. Mutakakku oli kaikkien suosiossa.

Jatkuva kahvikellon mukaan eläminen alkoi viikkojen vieriessä pikkuhiljaa tympiä. Itsepä roolini valitsin, työmiehet eivät sitä olisi vaatineet. Mutta iloisia olivat kyllä, näin tulkitsin. Sitä paitsi kahvilan etsiminen kyliltä olisi vienyt tuplaten aikaa.

Projektin viimeisenä päivänä sain apulaistimpurilta kauniit kiitokset: Paras asiakas ja parhaat työmaakahvit. Kyllä lämmitti!

Lämmittää myös edelleen katsella tinkimättömästi saneerattua talovanhusta ja odotella uusien eristeiden vaikutusta talven sähkölaskuihin.

Kannatti pitää pannu kuumana.

Lue lisää

Vaikuttaako se oikeasti johonkin, jos neljästä lihapyörykästä yksi korvataan kasvispyörykällä?

Marenki on leivonnaisen kruunu

Loistava kodinkone säästää aikaa ja vaivaa keittiössä – "Suhtaudun käsin tiskaamiseen samoin kuin kaatosateessa pyöräilyyn"

Uusien tekniikoiden opettelu on keittiökokeilujen suola