Tarkkaamossa oli kaksi ruutua: toisessa näkyivät liekehtivät pilvenpiirtäjät, toisessa vauvan sydänkäyrä – tällaiseen maailmaan lapsi oli tulossa - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Tarkkaamossa oli kaksi ruutua: toisessa näkyivät liekehtivät pilvenpiirtäjät, toisessa vauvan sydänkäyrä – tällaiseen maailmaan lapsi oli tulossa

Suomalainen yhteiskunta piti pojastaan huolta ja otti hänet vastaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Maailmanhistoriaa mullistavien tapahtumien aikaan ovat aina eläneet myös pienet ihmiset. Erityisesti New Yorkissa muistellaan, mikä odottamaton tragedia tapahtui 19 vuotta sitten syyskuun 11. päivänä. Minäkin muistan päivän, mutta ennen kaikkea henkilökohtaisista syistä.

Odotin esikoistamme, joka oli syntymässä lokakuun lopussa. Katselimme illalla monien muiden tavoin järkyttyneinä television kauheita uutiskuvia, ja rupesin sitten nukkumaan. Pian kuitenkin heräsin kovaan kipuun. Ensin en edes ymmärtänyt, mistä oli kysymys. En ollut kokenut supistuksia aikaisemmin, mutta nyt ne olivat ankaria.

Kohta olin ambulanssissa ja sitten sairaalassa lääke- ja lepohoidossa. Tarkkaamossa oli kaksi ruutua: toisessa näkyivät liekehtivät pilvenpiirtäjät, toisessa vauvan sydänkäyrä. Tällaiseen maailmaan lapsi oli tulossa, ajattelin.

Tuon reissun jälkeen olen ollut varma siitä, että ihminen on kokonaisuus. Mieliala ja tunteet vaikuttavat terveyteen, henkinen vaikuttaa fyysiseen ja toisinpäin.

Lapsi ei joutunut syntymään liian varhain, vaan vasta seitsemän viikon kuluttua. Suomalainen yhteiskunta piti pojastaan huolta ja otti hänet vastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Se ei kysellyt vanhempien tulotasoa tai vakuutuksia.

Laadukasta huolenpitoa riitti myös neuvolassa, eskarissa, seurakunnan kerhoissa ja leireillä, peruskoulussa ja lukiossa. Nyt ylioppilaspoika on aloittanut opintonsa häntä kiinnostavalla alalla yliopistossa, jossa ei ole lukukausimaksuja monen muun maan tyyliin. KELA:n opinto- ja asumistuet kattavat opiskelija-asunnon vuokran. Voiko tästä kaikesta olla tarpeeksi kiitollinen?

Tarvittiin myös koko kylä kasvattamaan: kiltit mummot ja ukit, kaverien vanhemmat ja isovanhemmat, ystävät sekä kylänmiehet ja -naiset. Voiko tästä kaikesta olla tarpeeksi kiitollinen?

En tuntenut olevani mitenkään parhaimmillani lasten kasvattajana, joten pyrin ainakin joskus kuuntelemaan opettajien ja kokeneempien vanhempien sanoja.

Lue lisää

Päihteet nappaavat ihmisen kuin katiska

Maailma ei ole rakennettu vain hyville, osaaville, nopeille ja pärjääville

Emme voi välttää kontaktia toisiin, joten tarvitsemme keinoja kommunikoida keskenämme

Ihminen, missä olet? Ehkä lapsuuden piirrokset ennakoivat tulevaa