Kolumni

Naapurilla menee vielä huonommin

Huomasitko, kun maailman suurin talous supistui vajaan kolmanneksen?

Mitähän tästä vielä tulee?

Yllättävän pienellä uutisoinnilla on minunkin ohitseni mennyt Yhdysvaltojen kansantuotteen romahdus 31,7 prosentilla vuoden toisella neljänneksellä.

Kun maailman suurimman talouden eli Yhdysvaltojen kansantuote putoaa vuosineljänneksellä liki kolmanneksen, ovat mannerlaatat liikkeessä.

Sivuluisun jatkuessa pito katoaa myös Yhdysvaltojen kanssa kauppaa käyviltä kumppaneilta – EU:n kaikissa ytimissä olevalta Suomeltakin.

Syynä on tietysti covid-19 -pandemia.

Yhdysvaltain bkt-luvut ovat maan oman Tilastokeskuksen, Bureau of Economic Analysin. Koko vuodelle BEA ennustaa 5,9 prosentin bkt-laskua.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuotteen volyymi pieneni huhti–kesäkuussa 4,5 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2019 toiseen neljännekseen verrattuna bkt laski 6,4 prosenttia.

Talouskasvun pudotukset ovat historiallisen suuria. Suhteellinen helpotus sekin, ettei meillä mene niin heikosti kuin naapureilla.

Valtion ensi vuoden budjettiriihi käytiin kuluneella viikolla. Valtiovarainministeriön ekonomisteilta on tottunut kuulemaan pessimistiset arviot tulevasta, mutta tänä syksynä tuulen suunta on kääntynyt.

Osastopäällikkö Mikko Spolander oli taloustoimittajatapaamisessa jopa optimistinen. Talouden elpyminen on jo alkanut kolmannella vuosineljänneksellä, ja se jatkuu.

Kuluttaja vetää taloutta, kunhan epävarmuus ja pelko eivät voita mieliä.

Pysyvää jälkeä ei talouksiin pandemiasta jää, ei ole jäänyt aiemmistakaan.

Toivottavasti näin, vaikkei rahaministeriö terveydenhoidon ja tartuntatautien asiantuntija olekaan. Talouden kuumemittaria VM:ssä osataan lukea.

Merkkejä talouden elpymisestä tulkitsee Euroopan keskuspankki. EKP arvioi euroalueen talouden supistuvan tänä vuonna 8,7 prosenttia.

Maailmantalouden painopiste on kallistumassa Aasian suuntaan.

Koronavuotenakin Indonesian, Kiinan ja Intian taloudet kasvavat, ennustaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

OP lykkää vuoden 2019 tuotto-osuuksien korkojen maksua jälleen – perustelee EKP:n suosituksella voitonjaon rajoittamisesta

Kalastuksesta tuli brexit-neuvotteluiden polttopiste – herättäisiinkö Suomessakin nyt sen merkitykseen?

Ruotsi saa tänään uuden tilapäisen pandemialain

Kaaos Capitolilla - mielenosoittajat tunkeutuivat kongressirakennukseen Washingtonissa