Kolumni

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

"Panostuksesta kestävään metsätalouteen, siihen kustannustehokkaimpaan ilmastotekoon, leikattiin 3 miljoonaa euroa."

Suomen metsät tulevat sitomaan tänä vuonna yli 80 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistämme. Tai itse asiassa metsät sitovat yli kaksinkertaisesti sen, mitä päästömme ovat. Mutta hakkuiden jälkeenkin metsät hoitavat päästöistä neljä viidesosaa.

Tätä kutsutaan hienosti nieluksi! On varsin todennäköistä, että kunnianhimoinen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 toteutuu – pitkälti metsien ansiosta.

Vaikka hakkuumääriä kasvatettaisiin merkittävästi nykyisestä, oikeilla metsänhoitotoimenpiteillä voidaan kasvua ja hiilensidontaa nostaa niin, että nielut ja hiilivarastot vahvistuvat seuraavina vuosikymmeninä. Mutta se ei tule itsestään, vaan vaatii määrätietoista panostusta.

Tämä panostus metsiin on erittäin kustannustehokasta ilmastopolitiikkaa. Se on yhteiskunnalle kymmeniä kertoja kustannustehokkaampaa kuin hakkuiden vähentäminen: euro metsään tuo kymmeniä takaisin!

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit ja nyt hallitus istui kokonaista kolme päivää riihessä rustaamassa ilmastokestävän elvytyksen budjettia.

Budjetti tuli, mutta se merkittävin osa ilmastokestävyydestä, eli metsät ja metsäsektori, loistaa poissaolollaan. Panostuksesta kestävään metsätalouteen, siihen kustannustehokkaimpaan ilmastotekoon, leikattiin 3 miljoonaa euroa. Onneksi tilalle saatiin niinkin merkittäviä asioita kuin työsuhdefillarit.

On melkein uskomatonta, että samaan aikaan, kun kaikista tuuteista tulee taukoamatta hiilineutraalisuutta ja ilmasto­talkoita, biotaloutta ei mainita missään. Sanaa tai mitään siihen liittyvää saa turhaan hakea myös budjettiesityksestä.

Biotalous jos mikä on ilmastoystävällistä: käytetään uusiutuvia luonnonvaroja kestävästi, eikä pumpata satoja miljoonia vuosia vanhoja hiilivarastoja ilmakehään. Mutta mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Ei biotalotta ole EU:n Green Dealissakaan.

Mutta kun arki palaa budjettiriihen jälkeen, metsät mainitaan taas. Eduskunta käsittelee paraikaa EU:n luonnon monimuotoisuusstrategiaa ja vastauksessaan eduskunnalle hallitus toivottaa vesien ja maapinta-alan 30 prosentin suojeluala­tavoitteen tervetulleeksi myös Suomeen.

Erityisesti kaikki vanhat metsät tulee suojella, mitä ikinä ne ovatkin!

Olen kuitenkin toiveikas. Uskon päättäjien lopulta tajuavan, että tämäkin lasku pitää jollain maksaa ja biotalouslamppu syttyy useimmilla.

Biotalous kun on meidän vahvuutemme! EU:n komissioin puheenjohtajan lausunto puurakentamisen tärkeydestä ja panostus kotimaiseen puurakentamiseen antavat hieman valonpilkahdusta, että saatamme sittenkin päästä oikealle tielle.

Kirjoittaja on MTK:n metsäjohtaja.

Lue lisää

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä maatalouden sähköveron alennukseen

Viljelijät ovat ruokasankareita, mutta samalla taloudellisesti ruokaketjun heikoin lenkki, toteaa MTK:n Marttila

Oppositio prässää hallitusta työllisyystoimista ja painavasta velkataakasta

Kuntien tehtävien uudistus edelleen vuosien päässä – rahoituksen pohja pettää valtion koronatuesta huolimatta