Kolumni

Kiurun sote-sosialismia syytä vahtia

Isännän rooliin yksityisiä terveyspalveluja tarjoavia yrityksiä ei ole syytä päästää. Ahkerille rengeille sen sijaan olisi edelleen töitä.

Vaikka suurin osa meistä ei haluaisi kuulla sotesta enää yhtään mitään, vielä pitäisi jaksaa. Seuraavina kuukausina ratkaistaan, kuinka sairaat ja ikääntyneet tässä maassa hoidetaan. Nuorempien suomalaisten kannattaa myös olla tarkkana. Kyse on heidän saamastaan hoidosta seuraavina vuosikymmeninä.

Katse kannattaa pitää tiukasti tässä tavoitteessa, vaikka soteen ja siihen liittyvään maakuntauudistukseen liittyy paljon jännittävää poliittista draamaa.

Kun väestö ikääntyy, kuntien rahat eivät tulevaan tarpeeseen riitä. Koko uudistuksen tarkoitus on järjestää asiat niin, että asiallinen ja tasapuolinen hoito turvataan sitä tarvitseville koko maassa.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla vahvan kokoomuksen on ollut vaikea hyväksyä, miksi metropolialueilta ollaan siirtämässä rahaa muualle, usein keskustajohtoisiin kuntiin. Kuntapoliitikon näkökulmasta näin voi ollakin, mutta samalla on tärkeä pitää kirkkaana mielessä, että kunnat eivät ole tässä olennaisia.

Kyse on siitä, että rahaa siirretään nuoremmilta ja terveemmiltä ihmisiltä vanhemmille ja enemmän hoitoa tarvitseville. Samalla tämän tavoitteen toteutuminen vaatii rahojen siirtoa alueille, joilla näitä kansalaisia on.

Keskustan entisen, ja osin nykyisenkin, mielipidevaikuttajan Mikko Alkion huoli siitä, että maakunnalliseen itsehallintoon vahvasti sitoutunut keskusta ei pysty tässä tilanteessa edistämään tavoitteitaan on herättänyt perustellusti huomiota (MT 14.9).

Nyt näyttää siltä, ettei rakenteilla olevista maakunnista tule kovin itsenäisiä. Myös niiden toimialaan kuuluvia tavoitteita on jouduttu karsimaan.

Osa keskustalaisista ja myös opposition edustajista pelkää uudistuksen johtavan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla tapahtuvaan maakuntien sosialisointiin. Taustalla on myös murhe siitä, että yksityiset terveysyritykset näyttävät jäävän uudistuksessa mopen osille.

Silti sote on välttämätön. Maakuntien sosiaali- ja terveydenhuollon vastuulliset ammattilaiset ovat kansalaisten tavoin lopen väsyneitä loputtomaan touhuamiseen ilman tulosta.

Myös yksityisten alan toimijoiden olisi syytä katsoa edelleen peiliin. Niin pahoja puutteita niiden tarjoamassa hoidossa viime vuosina on havaittu. Myös alan veronmaksun suuntautumista kotimaahan kannattaa tässä yhteydessä edelleen väijyä, vaikka yritykset ovat parantaneetkin verojalanjälkeään.

Isännän rooliin harva oppositiopuolueidenkaan kannattaja yksityisiä terveyspalveluja tarjoavia yrityksiä enää päästäisi. Taitavalle ja ahkeralle rengille sen sijaan olisi edelleen töitä. Muun muassa leikkauskapasiteetin osalta julkinen palvelu tarvitsee edelleen yksityisten lääkärien palveluja.

Johtavana sosialistina sotessa häärää väsymätön sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.). Myöskään keskustalle valtion merkittävä ohjaava rooli valtavan ongelman ratkaisemisessa ei ole vieras. Jos tavoitteissa ei olla tiukkoja, kuntien mahdollisuudet selvitä seuraavista vuosista ovat entistä heikommat.

Silti Kiurun valmistelua on syytä seurata. Muun muassa sen hinta ei ole oikein kenelläkään tiedossa. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ovat tässäkin asiassa paljon vartijoina.

Lue lisää

Hallituksen on määrä antaa tänään lakiesitys uudesta maahantulomallista

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat