Kolumni

Punaviherkoneen ykkösvitjaan tungosta - kenellä on paras ilmastoveivi?

Tuomari pudottaa kiekon jäähän tämän viikon torstaina. Aloitukseen kumartunut kaksikko tavoittelee pelivälinettä, yrittää sohia sen omilleen.

Kiekkokausi alkaa, on aika päivittää valtakunnan ykkösjoukkueen tilanne.

”Lätkätietäjä, jatkaako mestari mestarina vai vaihtuuko valta?”

”Kaikki haluavat voittaa hallitsevan mestarin, taklaajia riittää. Punaviherkone on kuitenkin uusiutunut. Ihmeitä täytyy tapahtua, jos Kanada-malja ei kevään pleijareiden jälkeen sauno viisikon kanssa Kesärannassa.”

 

”Joukkueen ykkösvitja kiinnostaa. Missä koostumuksessa se liukuu askiin?”

”Marin hyökkää keskellä itseoikeutetusti. Nousi pelintekijäksi viime kaudella, vakiinnutti paikkansa nopeasti ja siinä pysyy. Oikealla rynnistää Saarikko, vasemmassa laidassa Andersson.”

”Oho, Andersson vasempana laitana! Ei siis Ohisalo.”

”Ohisalo hinkuu pakkiparista hyökkäykseen, tiedetään. Se olisi hänen mielestään oikeudenmukainen siirtymä. On kiihkeästi mainostanut ilmastoveiviään. Väittää olevansa ylivoimainen osaaja. Sekös on Anderssonia ärsyttänyt. Ja vähän muitakin. Nyt jokainen todistelee hallitsevansa veivauksen.”

”Eikö siinä ole uhkana pelin yksipuolistuminen?”

”Onpa hyvinkin. Osa Punaviherkoneen perinteisistä kannattajista on vetänyt veivin nenäänsä. Muuntokoulutukseen passitettu turveyrittäjä viestitti juuri, että Pohjanmaan aakeet laakeet alkavat muistuttaa uudelleenkoulutusleirien saarikkoa.”

 

”Palataanpa halla-ahoilta ykkösketjuun, sen oikeaan laitaan. Kulmuni joutui lähtemään, Saarikko tilalle. Onko heidän pelityylissään yhtäläisyyksiä?”

”Yhtäläisyyksiä on, samasta kasvattajaseurasta kun tulevat. Raikas jalka molemmilla, pehmeäkätisiä pelaajia kumpikin. Saarikko leipoo lättyä kuin korvapuustia tiedotustilaisuuteen. Osumatarkkuus ehkä parempi kuin edeltäjällään, vähemmän kiekkoja napsahtelee vastustajan lapaan.”

”Marinista ja Saarikosta on uumoiltu tuhoisaa tutkaparia. Onko odotettavissa Gretzky–Kurri-luokan toimintaa?”

”Mikä ettei. Nämä ovat kuitenkin henkimaailman asioita, joissa tarvitaan juuri oikeanlaista kemiaa. Kaksikko on ainakin toistaiseksi vakuuttanut, että Meidän peli on heidänkin pelinsä ja että unelmien pelikirjaa ei tarvitse avata. Sopu tuntuu vielä säilyneen, urputusta uudesta maanvaivasta ei ole kuulunut."

 

”Molari on puoli joukkuetta. Vedonlyöntisivustoilla moni lajifanaatikko tyrkyttää veräjän vahdiksi Vanhasta. Ulottuva perhostorjuja onkin luonteva valinta maalille. Eikö näin?”

”Lepsämän lahja Suomi-kiekolle pääsee luukkuvahdiksi. Jäälle hänellä ei ole asiaa. Häkkiin heitetään ässä Porista: Kiuru on tarmokas torjuja, äärimmäisen taitava pelin jäädyttäjä ja aivan armoton psyykkaaja. Siinä on vastustajalla orpo olo, kun Kiuru kajauttelee takalinjoilta ’Me olemme ottaneet kovat piippuun’ -hyökkäyshuutoaan.”

”Taisteluhuuto tosin herkistää omatkin. Lintilän hanskat putoavat jäähän heti, kun Kiuru avaa suunsa. Viimeksi tarvittiin pitkä aikalisä ja vakava pelisääntökeskustelu ennen kuin tulikuuma Toholammin mies saatiin uskomaan, että hän ja Kiuru kuuluvat samaan jengiin. Keskipohjalainen katrilli ja satakuntalainen sottiisi vältettiin. Tanssii joukkuetoverin kanssa -kisaan ei ajauduttu.”

Lue lisää

Naisleijonien maalivahti pelasi lapsena vuotta vanhempien poikien kanssa – halu kehittyä pelaajana vei hänet Ruotsiin: "En minä täälläkään rikastumaan pääse, mutta ainakaan ei tarvitse maksaa pelaamisesta"

Jääkiekkopomo Fasel ja Valko-Venäjän Lukashenka tapasivat halausten merkeissä – Kummola: Fasel kertoo IIHF:lle tapaamisensa tuloksista myöhään tiistaina

Nuorten Leijonien kultaunelma luhistui – Yhdysvallat ratkaisi reilu minuutti ennen loppua

Energiaturve testaa oikeudenmukaista siirtymää