Kolumni

Syy tuolla, kipu täällä

"Jos muutamalla hoitokerralla on ehkä mahdollista välttää selkäleikkaus, asiaa kannattaa ainakin harkita", kirjoittaa Tolpillaan-kolumnissa Heli Virtanen.

Päälle kolmekymppiseksi olin sitä koulukuntaa, joka ei hierojalle marssi. Ei, vaikka pää ei jonain päivänä kääntyisi lainkaan toiseen suuntaan tai hartioita särkisi jatkuvasti.

Lopulta tilanne äityi niin pahaksi, että periaatteista oli päästettävä irti. Tie kävi ensin hierojalle, sitten toiselle hierojalle, tämän innostamana voice massageen eli äänentuottoon, hengitykseen ja purentaan osallistuvien lihasten hierontaan, sitten työterveyslääkärin lähetteellä fysioterapiaan ja akupunktioon ja lopulta työkaverin kehumalle osteopaatille. Muutamassa vuodessa hoitoja on tullut testattua urakalla.

Vähitellen on alkanut hahmottua, miten keho toimii ja miten sen toiminta on yhteydessä mieleen. Yhdessä paikassa tuntuva kipu voi kertoa jumista aivan toisella puolella kehoa.

Tehokkain keino välttää hoidettavana käymistä olisi rauhoittaa mieli. Kiireisen työn ja oikukkaan lapsiperhe-elämän yhteensovittamisesta tulee stressi, joka saa leuat jännittymään ja kireydet leviämään eri puolille kehoa.

Kaikki testaamani hoitomuodot ovat helpottaneet oloa, mutta osteopaattikäynnit ovat yllättäneet eniten.

Miten on mahdollista, että pääsääntöisesti hyvin kevyt kehon painelu voi vaikuttaa niin moneen asiaan? Se oli tiedossa, että kosketus rauhoittaa mieltä, mutta kuka olisi uskonut, että myös vatsa rauhoittuu moneksi päiväksi! Entä miten on mahdollista, että kun valitan kipeitä niskojani, osteopaatti löytää kaikkein kipeimmän ja jumiutuneimman kohdan lantiostani? Kun hän painaa siitä tiukasti, seuraavina päivinä olo tuntuu tasapainoisemmalta niin lantiosta kuin niskastakin.

Viereiseen juttuun haastattelemani ammattilaiset kertoivat, miten monenlaisiin vaivoihin heiltä haetaan apua. Kiropraktikko sanoi osaavansa auttaa esimerkiksi yökastelusta kärsiviä lapsia – korosti tosin, että kaikki kiropraktikot eivät välttämättä osaa –, osteopaatti lupasi helpotusta päänsärkyisille ja kalevalainen jäsenkorjaaja niille, joilla on skolioosi.

Ammattilaisten käyttämät keinot vaihtelevat. Moni käyttää manipulaatiota, siis niksautusta, vasta viimeisenä hoitomuotona. Oikein tehtynä se on ilmeisen tehokas, mutta epäonnistumisen riski on olemassa.

Toisaalta jos muutamalla naprapaatti- tai kiropraktikkokäynnillä on ehkä mahdollista välttää selkäleikkaus, asiaa kannattaa ainakin harkita.

Viisi vuotta yliopistossa opiskelleen kiropraktikon nyt ainakin kuvittelisi hallitsevan tekemisensä yhtä hyvin kuin lääkärin. Valviran rekisteristä ja googlettamalla kannattaa tarkistaa, että on varmasti menossa koulutetun ja asiansa osaavan ammattilaisen hoidettavaksi.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää

Manipulaatiota, pehmytkudoskäsittelyä vai artikuloivaa mobilisaatiota? Hoitokeino valitaan asiakkaan ja vaivan mukaan

Erilaiset hoitomuodot fysioterapian rinnalla saattaisivat säästää yhteiskunnan rahoja

Istu ryhdikkäästi traktorissa – niin ehkäiset selkävaivoja

Toivottavasti lapsukset lajintunnistuksessa eivät aiheuta lisävaaraa, kun kolari sattuu villisian kanssa