Kolumni

Maatilan poika ylistää ikivihreässä laulussa suomalaista metsäteollisuutta

Maailman sinisin taivas on Martti Servon (oikeasti Juhani Kokko) kappale

Maailman sinisin taivas,

maailman puhtaimmat veet.

Minne katseesi käännät,

minne ikinä meet.

Maailman sinisin taivas on Martti Servon (oikeasti Juhani Kokko) kappale, jonka hän levytti Napander-yhtyeensä kanssa vuonna 1998.

Suomalaisuutta lempeän humoristisesti ylistävä laulu julkaistiin Pelisäännöt-nimisellä levyllä, joka oli järjestyksessään toinen Napanderin studioalbumi.

Tunnustus sekin, että Radio Cityn 100 parasta kotimaista rock-biisiä -listalla kuuntelijat äänestivät kappaleen sijalle 58. vuonna 2015.

Talot, tuvat ja kaupunkikämpät,

niistä lauluni teen.

Jo parikymmentä vuotta iskelmällistä lohtumusiikkia tehnyt Martti Servo ja Napander luottavat yhä hieman nukkavieruun sointimaailmaan, jossa yhdistyvät jatsahtavat urut ja saksofonisovitukset.

Humpahtavien elementtien lisäksi keitoksessa on pieni annos progea, reggaeta ja jopa punkia.

Välillä parodian rajamailla liikkuville lauluille lisämausteensa antaa Servon tulkintojen liioiteltu vibrato. Kappaleiden tekstit kuvaavat elämän arkisia ilmiöitä viikonlopun vietosta formulaan ja lätkään viattomasti, mutta pienellä ironialla höystettynä.

Nään Valkeakosken haikuineen,

pölli saapuu tehtaaseen.

Raha liikkuu, kansa syö.

Kiireinen on yötön yö.

Suora ryhti Suomen metsän,

selkäranka talouden.

Kotimaiset elinkeinot ja erityisesti metsätalous saavat tämänkertaisessa ikivihreässä roppakaupalla ansaitsemaansa suitsutusta.

Ei niin tyypillisessä iskelmätekstissä kuvataan esimerkiksi hakkuiden edistymistä ja pöllin saapumista Valkeakosken paperitehtaalle tuottamaan hyvinvointia koko Suomeen.

Servo-roolin ulkopuolella Juhani Kokko on maatilan poika Joutsasta, joten aihepiiri hänelle lienee jo entuudestaan tuttu.

Tätä nykyä Kokko pitää vaimonsa kanssa Kesäkahvila Café Meijerinliiteriä, joka on rakennettu hänen kotitilalleen Joutsaan Kangasniementien varteen.

Kun kahvilan isännän musiikkijalka alkaa vipattaa, hän vetää peruukin päähänsä ja muuntautuu Martti Servoksi, estradien kruunaamattomaksi kuninkaaksi.

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue lisää

Annika Saarikko lupaa metsätalousmyönteistä linjaa kehysriihessä: "Puuta riittää ja uudet metsätalouden investoinnit ovat tervetulleita"

Pave Maijasen suuri elämäntyö näkyy suomalaisessa musiikissa – huonoistakin fiiliksistä nousi hyviä tekstejä

Tehdaspäätös luo valoa tulevaan

Suupohjan rata vahvistaa varsinkin alueen metsätaloutta – henkilöliikenne realistista aikaisintaan vuonna 2025