Kolumni

Kunnon talvi katoaa ja ruokajonot pitenevät – mistä voi löytää iloa elämään?

Lähes kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Anni Takko on asunut vuoden taas Suomessa.

Voi kauneutta! Puut värikkäissä syysasuissaan hohtavat auringonpaisteessa. Lempeä syystuuli puhaltaa. Illan pimetessä voi kääriytyä huovan alle, sytyttää kynttilän ja juoda kuumaa juotavaa. Oi onnea.

Lähes kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen olen asunut nyt vuoden taas Suomessa. Suomen vuodenajat ovat ihanat! Senegalissa oli aina kuuma, ja sen vuoksi ei koskaan tehnyt mieli kuumaa juotavaa tai vaikkapa keittoa.

Nepalissa vuodenaikojen vaihtuvuus tuntui (vähän kärjistäen) voimakkaimmin sisätiloissa: talvella huoneissa jäätyi, mutta ulkona saattoi olla ihan mukavan lämmin. Nyt on tietysti ikävä molempia olosuhteita, mutta samalla nautin Suomen vuodenajoista ehkä vielä aivan uudella intensiteetillä.

Luin juuri uutisen Tampereen ruokajonosta, joka oli mitattu jopa kilometrin pituiseksi. Kaupunki uutisoi, että lomautettujen ja irtisanottujen tamperelaisten tarve ruoka-avulle on ollut suuri.

Uutisen luettuani kävelin jälleen taas keltaisena ja punaisena kahisevissa lehtikasoissa ja mietin, miten hienoa on, että vuodenaikoja meiltä ei ainakaan viedä pois. Vaikka työ vietäisiin. Aina löytyy ilonlähteitä kun muistaa katsoa ympärilleen.

Vaan ilakointini loppui lyhyeen, sillä totuushan on, että ilmastonmuutos vaikuttaa myös vuodenaikoihin.

"Kunnon” talvi tulee kokonaan katoamaan Etelä- ja Länsi-Suomesta. Loppusyksyn sateet ja harmaus pitenevät. Toisin sanoen, harmaa ja musta aika vuodesta lisääntyvät.

Harmaan ja mustan sävyt täyttivät myös mieleni, kun muistin, miksi olin lähtenyt ajattelemaan tätä ajatusta alun alkaen: työnsä menettäneiden ruokajonosta. Myös oma työnantajani vähentää reilusti työntekijöitä tulevien kuukausien aikana.

Mistä löytää iloa ja väriä, kun lokakuun värit ovat kohta ohi? Yksi keino on haastaa itsensä pohtimaan omia arvoja. Omien arvojen mukainen elämä tuo onnellisuutta. Omia arvoja vastaan toimiminen taas syö elämäniloa.

Toimiminen ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on hyvä kannustin ja samoin esimerkiksi seurakuntien järjestämät ruokakassi-keräykset. Toiminta on myös aina terapiaa!

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja
kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko
.

Lue lisää

Minusta on tullut vässykkä – koen olevani epäisänmaallinen, kun en ilakoitse paukkupakkasista ja metrisistä hangista

Talvien leudontuessa Suomen lintukanta monipuolistuu – muutos ei ole yksinomaan hyvästä

Suomen sää opettaa meidät elämään hetkessä

Metsitystueksi vahvistui 1 000–2 000 euroa ja hoitopalkkioksi 900 euroa hehtaarilta