MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kolumni

Järjettömyyden huippu on jo markkinoilla

Vietin kevään 2014 vaihto-opiskelijana Maltalla. Ystävänpäivän jälkeen mediassa levisi uutinen erityisen romanttisesta lentomatkasta.

Tällä vaaleanpunaisella hattaramatkalla lentokone nousi ilmaan Maltalta, lensi Sisilian yli sydämenmuotoista lentoreittiä seuraten ja palasi lähtökentälle. Muun sokerisen juhlapäivähumun lisäksi lennolla todistettiin peräti kahta kosintaa.

Tuolloin vuosia sitten ajatus rakkaudelle omistetusta illasta ilmassa kuulosti ihanan hempeältä. Tapaus nousi mieleeni, kun luin vastikään esimerkiksi Australiassa ilmaan nousevista koneista, jotka jokusen tunnin lenneltyään palaavat takaisin lähtökentälle. Enää lentomatka "ei minnekään" ei ole millään tavalla ihana idea vaan käryää ainoastaan lentokerosiinille.

Kuka nauttii jonottamisesta, turvatarkastuksista, kelmutetuista ruuista ja kierrätetystä ilmasta niin paljon, että on valmis maksamaan niistä? Minulle lentäminen on ollut välttämätön paha matkalla määränpäähän, mutta toisaalta onhan maailmassa lentopistekeräilijöitä, jotka viettävät lentokoneissa ihan vapaaehtoisesti enemmän aikaa kuin omissa olohuoneissaan.

Yritä miettiä, mikä olisi kaikkein idioottimaisin tapa käyttää aikaa, rahaa ja yhteisen planeettamme rajallisia luonnonvaroja. Keksitkö jo? Tuntuuko idea aivan älyttömältä? Mitä luultavimmin kaikkein älyvapaimpiinkin ideoihin on jo jossain päin maailmaa lätkäisty hintalappu.

Enpä olisi uskonut, että joku nostaisi lentokoneen ilmaan vain, että ihmiset saisivat istua ahtaasti köytettyinä istuimiinsa hörppien kuumaa kahvia epämukavasti pahvikupista. Silti liput näille lennoille vietiin käsistä.

Toisaalta olemme me suomalaisetkin varsin lahjakkaita "ei minnekään" matkustamisessa. Kuinka moni onkaan astellut laivaan vain palatakseen samaan satamaan vuorokautta myöhemmin. Tax free ja nuuska ovat toki mantereella tavoittamattomissa, mutta aivan hyvin pallomeret ja notkuvat buffetit voisi pystyttää kuivalle maalle. Rahti liikkuisi varmasti pienemmälläkin laivalla.

Monet sellaiset tavat, joita isovanhempamme olisivat hämmentyneinä paheksuneet, ovat nykyään niin arkipäiväisiä, että emme osaa edes kiinnittää niihin huomiota.

Matkustamme ei mihinkään samalla, kun täytämme kotimme hilavitkuttimilla, jotka on tehty toisella puolella maailmaa oloissa, joissa emme itse suostuisi koskaan työskentelemään. Vaadimme lihaa jokaiselle aterialle aamupalasta iltapalaan, vaikka vasta äsken liha oli herkku, jota syötiin maltilla.

Sanomme, ettemme kestä Suomen pimeää talvea, vaikka todistetusti me ja esivanhempamme olemme selvinneet hengissä ilman jatkuvaa hellelukemien jahtaamista.

Ihminen on siitä jännä laji, että aina löytyy joku, joka on valmis tuotteistamaan kaikkein järjettömimmätkin ideat omaa tilipussiaan paisuttaakseen.

Jotkut älyttömyydet näkee kauempaakin, mutta toisia täytyy tutkia tarkemmin.

Twitterissä levisi taannoin viestiketju, jossa osoitettiin digitaalisen raskaustestin toimivan täysin samalla periaatteella kuin perinteiset testiliuskat. Firma oli tuottanut ylimääräistä digitaalista jätettä vain, jotta pikkuruinen näyttö voisi osoittaa sen, minkä liuskalle ilmestyvät viivatkin kertovat.

Aina löytyy joku, joka ei häpeile rahastaa älyttömyyksillä.

Jos on pakko päästä nauttimaan lentokoneruuasta näinä aikoina, koneet voisivat edes turhan lentelyn sijaan pysyä tiukasti maassa.

Ja ennen kuin kysytte, niin kyllä, tällaisiin paikallaan oleviin lentokoneisiinkin voi jo maailmalla ostaa lippuja.

Lue lisää

Kiinnostus on paras apu ruokavientiin

Kaupallista isänmaallisuutta vai isänmaallista kaupallisuutta?

"Ei ihonvärinen, vaan vaalea"

Koronan kurittaman Finnairin hallitus laski palkkioitaan