Kolumni

Vaikka Porin ässä koettelee keskustan hermoja, punamulta on nyt vahvempi kuin ennen kohua

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) selviäminen koronamaskien epäselvistä käyttösuosituksista on temppu, jota oppositiossakin on pakko salaa arvostaa. Porin Ässä puolustautui ankarassa paineessa kokoomuksen ja perussuomalaisten rumputulta vastaan ja sai viime hetkillä ymmärrettäväksi kohentuneella viestinnällään myös hallituskumppaneiltaan aplodit.

Välikysymysäänestyksessä rivit pitivät ja ministeri sai eduskunnan enemmistön tuen. Silti hallituksen keväiseen haluttomuuteen suositella maskien käyttöä liittyy edelleen huomattavaa hämmennystä.

Tätä vielä maanantaina lisäsi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta, joka antoi ymmärtää, että maskeja kannattanut laitos joutui asiassa Kiurun johtaman sosiaali- ja terveysministeriön painostuksen alle.

Vaikka nyt on selvää, ettei maskeja olisi keväällä riittänyt kaikille, myös tilanne kokonaisuudessaan on muuttunut. Maskipula oli varmasti yksi hallituksen linjauksiin vaikuttanut seikka, jonka olisi tuolloin voinut suoraan sanoa.

Kokonaisarvion taakse maskikohussa linnoittautunut Kiuru on kuitenkin suurelta osin oikeassa.

Asiantuntijoiden arviot ja ohjeistukset ovat muuttuneet. Lisäksi koronan hallinnassa on Suomessa onnistuttu hyvin, eivätkä kansalaiset pidä jälkiviisaudesta. Varsinkaan asiassa, joka on vakava, ennalta tuntematon ja vaikea kaikille koko maailmassa.

Silti ministereitä on Suomessa vaihdettu pienemmistäkin syistä. Myös Kiuru tietää tämän.

Paineesta huolimatta demarileirin väsymätön uurastaja runnoi viikolla läpi hallituksen massiivien sote-esityksen. Vaikka Kiuru joutui loppumetreillä myöntymään keskustan vaatimuksiin, hän jaksoi viedä maakuntakaramellin kumppanin suusta.

Uudet sote-maakunnat ovat nyt nimeltään hyvinvointialueita!

Nimitys on niin omituinen, että ainoastaan umpiväsynyt demariministeri voi sen keksiä. Silti keskustaa niistettiin symbolisesti viime hetkillä.

Maakunnat saattavat kuitenkin vakiintua kielenkäyttöön seuraavina vuosina. Muun muassa maakuntavero kuulostaa luontevammalta kuin esimerkiksi hyvinvointimaksu.

Keskustalle tärkeitä voittoja esityksessä olivat myös maakuntien ikääntyneen väestön hoidon tarpeen tunnustaminen ja kuntien aseman vahvistaminen. Sote siirtää aidosti rahaa vaurailta pääkaupunkiseudun alueilta maakuntiin. Myös yksityisen terveydenhoidon kohtuullinen asema oli keskustalle tärkeä.

Ilman yksityistä sektoria monissa kunnissa ei selvitä. Yhteisymmärrys keskustan ja demarien leirissä valitsi myös siitä, ettei yksityisiä alan jättejä voi päästää määrittelemään kokonaisuutta. Niin huonoja kokemuksia siitä on menneiltä vuosilta muistissa.

Viikko on muuttanut myös punamultahallituksen sisäistä dynamiikkaa. Se on yhä selvemmin SDP:n ja keskustan varassa. Vihreille, vasemmistoliitolle ja RKP:lle jää statistin osa, kun sote-remonttia ja koronasta selviämistä viedään läpi.

Erityisen kiinnostavaa on, kuinka työpaikoista ja talouden elpymisestä huolta kantava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää pintansa tiukkaa holhouspolitiikkaa vetävän Kiurun kanssa.

Kanveesista nousseen demariministerin joka liikettä on edelleen syytä seurata.

Lue lisää

Euroopan kuluttajakeskukset varoittavat lennonvaraussivustoista – kuluttajaongelmat korostuneet korona-aikana

Belgiassa, Venäjällä ja Ukrainassa rikottiin koronatartuntojen ennätyksiä

IFK Mariehamnin uudet tartunnat saivat puhelimen tuuttaamaan varattua

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta