Kolumni

Teknologia – hyvä renki, huono isäntä

Ihmisellä on vahva tarve uskoa johonkin. Ilman sitä elämästä katoaa kiinnepiste ja tavoitteet hämärtyvät.

Tästä vakuuttuu, jos katsoo Wikipediasta luettelon uskonnoista. Niitä löytyy noin 150. Eikä siinä ole kaikki, jos uskonnoksi katsoo lentävän spagettihirviön (rekisteröity uskonnoksi muun muassa Puolassa) seuraajien kaltaiset liikkeet.

Meillä luterilaiseen kirkkoon kuuluu lähes 70 prosenttia väestöstä. Osa tosin vain siksi, että se hoitaa monia yhteiskunnalle tarpeellisia käytännön asioita.

Luterilaisen kirkon myötä suomalaiset kuuluvat suureen, kirjavaan perheeseen: Maailmasta kristittyjä löytyy liki kaksi ja puoli miljardia.

Lopuista lähes viidestä miljardista ihmisestä suurin osa kuuluu tiiviisti tai löyhästi johonkin uskontokuntaan: islamilaiseen, hindulaiseen, buddhalaiseen tai johonkin pienempään.

Kaikille vakaumus ei ole jumalallista. Silti se värittää koko elämän. Eräänlaista uskoa osoittavat myös salaliitoista vakuuttuneet sekä ne, jotka luottavat, että Donald Trump tekee hyviä diilejä ja että Vladimir Putin on valittu presidentiksi rehellisillä vaaleilla.

Sitten ovat tekniikkauskovaiset.

He asuvat älytalossa. Ei haittaa, vaikka auringon kuumentama olohuoneen parketti saa sammutusjärjestelmän aktivoitumaan.

Eikä se, että kun yrittää hipsiä yöllä vessaan muita häiritsemättä, liiketunnistin läväyttää valot päälle, jolloin koirat alkavat riehua ja herättävät muun väen.

Eikä se, että kosteusvahtiin kondensoitunut vesi hälyttää kännykkään kesken esikoisen synnytyksen, josta täytyy lähteä äkkiä ”pelastamaan” taloa.

Tekniikkauskovainen nilkuttaa kotiin hymyssä suin, kun uusinta uutta oleva älypuhelin lakkaa toimimasta pakkasessa. Ei voi kilauttaa kaveria apuun, vaikka nilkka nyrjähti.

Eikä haittaa, vaikkei ehdi tavata ketään kasvotusten, koska täytyy seurata Facebookia, sähköpostia, Twitteriä, Teamsia, Instagramia, tekstiviestejä, LinkedIniä, Snapchatiä, WhatsAppia, Telegramia, WeChattiä, SoundCloudia, Dribbleä, Flickriä, MySpacea… Ettei vain jäisi mistään paitsi.

TV:n muuttaminen kodin viihdekeskukseksi on tuonut uuden, kivan harrastuksen: jatkuvan uudelleenkäynnistämisen ja tehdasasetusten palauttamisen.

Taistelu auton kaistavahdin kanssa tuo liikenteeseen kaivattua lisäjännitystä. Ajaminen sokkona ja jatkuva pyyhkimien tunnistimen herkkyyden säätäminen vesisateessa estää nukahtamasta rattiin.

Eikä haittaa sekään, että auto romuttuu pimeällä tiellä peurakolarissa, koska automaattinen valonvaihdin toimi niin hitaasti, ettei eläintä voinut nähdä. Nyt voi ostaa uuden auton, jossa on vielä enemmän tekniikkaa, jota ei osannut edes kuvitella tarvitsevansa.

Tekniikkauskovaiselle täytyy antaa kuitenkin synninpäästö: hän vie kehitystä eteenpäin toisin kuin epäilijät.

Saattaa hän siinä sivussa tuhota maapallon, kun kuluttaa uusiutumattomat luonnonvarat uskoessaan, että pianhan teknologia selättää ilmastonmuutoksen, antibioottiresistentit bakteerit ja muut pikku murheet.

Heikko usko torjuu epäilyksen, ei kestä omaa eikä ulkopuolista kritiikkiä. Vahva usko uskaltaa kuunnella muita mielipiteitä, taipuu ja korjaa suuntaa oikeaan, muttei taitu.

Lue lisää

Koronarokotusjonossa ollaan klassisen vangin dilemman äärellä

Laumauskossa luontoarvojen puoltajalle lyödään "ituhipin” leima

Minusta on tullut vässykkä – koen olevani epäisänmaallinen, kun en ilakoitse paukkupakkasista ja metrisistä hangista

Lupa iloita