Kolumni

Kotkat pelastavat

Budjetin lähetekeskustelu käynnistettiin keksimällä kaikkia mahdollisia ilkeyksiä pääministeri Sanna Marinista (sd.). Tämä on määrätietoisuudellaan saavuttanut kansan syvän luottamuksen. Kateelliset kilpailijat yrittävät suistaa Marinin samaan likaviemäriin, jossa itse asuvat.

Puheissa vaadittiin kaikkien puolueiden koronakriisihallitusta. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arveli, että sellaisessa syntyisi paljon puhetta mutta ei päätöksiä.

Viiden päivän lähetekeskustelu toimi kuin laajennettu kyselytunti. Esimerkiksi Minna Reijonen (ps.) halusi koronan vuoksi karsia Guayanan avaruuskeskuksen jäsenmaksut.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) muistutti, että Suomella on taivaalla neljä satelliittia ja että ala kehittyy voimakkaasti.

Kun ex-valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) taannoin sanoi Suomen olevan avaruusvaltio, jokainen huumorikirjoittaja kehitteli aiheesta vitsintynkää. Suomen kuuluu palata takaisin tuohivirsujen suurvallaksi.

Anders Norrback (r.) kysyi Lintilältä, kuinka monta työpaikkaa massiivinen velkaelvytys on pelastanut. Siihen ministeri ei osannut vastata.

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksestä sai lämmintä kannatusta.

Ville Kaunisto (kok.) totesi, että Virossa ja Ruotsissa valkoposkihanhi on metsästettävä laji. Miksi se ei voi olla Suomessa?

Mikko Ollikainen (r.) muistutti merimetson olevan samanlainen riesa. Sheikki Laakso (ps.) ilmoitti ytimekkäästi, että ei muuta kuin haulikkoa ja pataan.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) selitti, että hanhenraatoja ei pidä käyttää, vaan jättää viljelyksille lojumaan. Ne houkuttelevat merikotkia karkottamaan hanhilaumat, ja viljelijän pelto on pelastettu.

Karkotetuille hanhille pitää löytää muualta hanhipeltoja, jossa ne voivat rauhassa ruokailla, ministeri järkeili.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Viiden päivän lähete­keskustelu toimi kuin laajennettu kyselytunti.

Lue lisää

Yle: Pääministeri Marin turhautui pääkaupunkiseutuun ja hallituskumppaneihin koronakriisin hoidossa

Pääministeri: "Nyt on syytä tehdä ryhtiliike" – koronatartuntojen määrä on hurjassa kasvussa, jokaisen suomalaisen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja

Hallitus käy läpi pahentunutta koronatilannetta neuvottelussaan iltapäivällä – myös valmiuslakia pohditaan

Tavoitteena kaksi kiloa – Kiina pyrkii kolmanneksi valtioksi, joka on tuonut Kuusta maaperänäytteitä