Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Aika entinen ei koskaan enää palaa

Tietotyöläisten siirtyminen joukolla mökkikuntiin on valtava piristysruiske. Kannattaa miettiä, mitä muutos tarkoittaa. Ja korjata hyöty.

Nostalgia lämmittää aina mukavasti. Toimeentulon se tuo silti harvalle. Menneen haikailu ei ole myöskään vastaus maailman muutoksiin tai tämän päivän ongelmiin.

Junnu Vainio sanoitti aikoinaan salakuljettaja Laitisen elinkeinon kohtalon. Vanhan pirtutrokarin bisnekset hyytyivät kieltolain kumoamiseen ja nopeisiin tulliveneisiin.

Laitinen ymmärsi, ettei entiseen ole paluuta. Se on tietysti totta joka päivä. Joinakin päivinä todellisuus vain muuttuu menneisyydeksi nopeammin.

Koronauutiset koskevat edelleen pääasiassa taudin terveysvaikutuksia. Keväästä on alkanut kuitenkin myös talouden valtava murros, jonka kaikkia vaikutuksia ei voi varmasti tietää kukaan. Ne, jotka arvaavat lähimmäksi, luovat myös tulevat menestystarinat. Menneeseen katsovat jäävät telineisiin.

Toki markkinoiden koronamuutos romuttaa monelta yritykseltä koko bisneksen. Menestystä osoittaa myös havaita tämä ajoissa, minimoida vahingot ja suunnata uuteen.

Useimmiten riittää, että yrittäjä tunnistaa muutokset ja säätää toimintaansa. Kuten koronakriisissä on nähty, nopeat muutokset luovat aina mahdollisuuden myös kasvulle ja menestykselle.

Kun kevät sulki taajamien lounasravintolat, osa yrityksistä kehitti nopeasti palvelun noutoannoksille. Ketterimmät ottivat myynnissään kasvuloikan. Samalla kasvoivat lähettipalvelut, jotka laajensivat toimintaansa myös kauppaostosten toimittajiksi.

Verkkokauppa sekä tavaroiden ja palveluiden kotiintoimitus nousevat kriisissä uudelle tasolle. Myös lähiruokabisneksessä nopeimmat ovat tässä jo liikkeellä.

Suurin myllerrys käy kaupunkien keskustoissa, joista suurin osa konttoreiden työväestä on häipynyt etätöihin. Paluuta entiseen ei ole. Konttorityö irtoaa kiinteistä toimistotiloista pysyvästi. Jatkossa ei puhuta etätyöstä. Yhä useampi tietotyöläinen päättää itse, missä työskentelee.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoi jo alkusyksystä SY:n siirtävän pääkonttorinsa tiloihin, jotka ovat kooltaan kolmasosa nykyisestä (MT 4.9.). Muutto toteutui viime viikolla. Toimisto kutistui aiottua enemmän, eikä ahdasta kuulemma ole.

MT:n toimituksen tavoin SY:n väki on hajaantunut ympäri Suomea. Yleinen kokemus muutoksesta on myönteinen.

Jos Suomen Yrittäjien konttoriratkaisu monistetaan, maan toimistotilasta jopa kaksi kolmasosaa tyhjenee. Se tuo toki tarjolle tiiviitä toimitiloja yhä useammalle kaupunkien keskustoissa, jos yritykset niihin mielivät. Moni toimisto muuttunee asunnoiksi.

Työelämän suuri muutos vaikuttaa koko maahan. SY:n teettämän kyselyn perusteella 60 prosenttia yrityksistä on korona-aikana tehnyt "monipaikkatyötä" (kauhea sana). Niistä puolet, lähes 100 000 yritystä aikoo lisätä sitä pysyvästi.

Sadat tuhannet suomalaiset tekevät jatkossa huomattavan osan töistään kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Myös vapaus valita kotipaikkansa kasvaa.

Nopeimmin muutos näkyy suosituimmissa mökkikunnissa, jotka saavat jopa tuhansia lisäasukkaita. Se on valtava piristysruiske muun muassa palvelukysynnälle.

Kannattaa miettiä, mitä muutos tarkoittaa. Ja korjata hyöty.

Salakuljettaja Laitinen pohti siirtymistä kalakauppiaaksi torille. Ei hullumpi ratkaisu sekään!

Lue lisää

Yli 70 prosenttia kansasta haluaa tehdä etätöitä – "Kokemukset monipaikkatyöstä ovat valtaosin myönteisiä", Suomen Yrittäjien Pentikäinen kommentoi

MT:n kysely puolueille paljasti, että etätyöelämän tuomat muutostarpeet jakavat hallitusta: Keskusta haluaa selvittää kaksoiskuntalaisuutta ja avaisi valtionosuudet, SDP torjuu molemmat – "Ei voida edistää"

Kotikuntia voi olla montakin

Uusi aika vapauttaa kaupungista