Kolumni

Kohtuus kaikessa on hyvä mitta – pysyvään painonhallintaan ja terveellisiin elämäntapoihin ei päästä yksittäisin ratkaisuin

"Eikö olekin kummallista, kuinka paljon niin luonnolliseen asiaan kuin syömiseen, liittyy ehdotonta uskoa joihinkin raaka-aineisiin ja toisaalta ehdottomia kieltoja, vastustusta, epäluuloa, jopa pelkoa?"

Oatlyn ärhäkkä markkinointikampanja sai minut pohtimaan ruokaan liittyvää ehdottomuutta. Eikö olekin kummallista, kuinka paljon niin luonnolliseen asiaan kuin syömiseen, liittyy ehdotonta uskoa joihinkin raaka-aineisiin ja toisaalta ehdottomia kieltoja, vastustusta, epäluuloa, jopa pelkoa?

Se, että vastuullisuutta korostava, arvostetun elintarvikkeen valmistaja lähtee markkinoinnissaan lietsomaan ehdottomuutta, on kuitenkin poikkeuksellista. Kun viestintä rakennetaan sen varaan, että samalla kumotaan yleisiä ravitsemussuosituksia ja jopa julistetaan toisia elintarvikkeita haitallisiksi, liikutaan kyseenalaisilla vesillä.

Moinen kauppatapa on ollut tyypillinen lähinnä tiukkoihin rajoituksiin perustuvissa dieeteissä ja "terveellisissä" erikoisvalmisteissa, joiden todellisista terveysvaikutuksista ei ole laajaa seurantaa.

Hurahtaminen dieettiin, joista monet ovat hetken trendejä, on toki modernin, yksilökeskeisen ihmiskunnan kestokauraa. Vain tämä tietty dieetti on ehdottoman toimiva päästä takuuvarmasti upeisiin tuloksiin.

Takana on siis vahva elämyksellisyys ja tunnekomponentti: kun tietty malli on toiminut minulla, se toimii kaikilla muillakin.

Tutkittua kuitenkin on, että dieettien tuoma painonpudotus on kuin viherpesua. Paino tulee jojona takaisin – ikävän usein vielä korkojen kera.

Pysyvään painonhallintaan ja terveellisiin elämäntapoihin ei päästä yksittäisin ratkaisuin. Ihmisen elimistö kun tarvitsee muutakin kuin kauramaitoa tai kvinoaa tai chiansiemeniä – niin terveellisiä kuin ne kukin varmasti ovatkin.

Kohtuus kaikessa on vanha viisaus, jossa on vissi perä. Se pätee ylipäätään jokaisella elämänosa-alueella: työntekoon, nukkumiseen, alkoholinkäyttöön, liikuntaan ja ruokaan. Ruuassa se pätee määrän lisäksi myös ravitsemuksen sisältöön.

Lisää aiheesta uutisissa:

Tästä monet ärsyyntyvät mutta näin se vain on, hyvinvointivalmentaja summaa: "Painonhallintaa ei voi olla, jos ei ole elämänhallintaa"

Lue uutisia Oatlysta ja sen markkinointikampanjasta

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Lue lisää

Monipuolista ruokaa kohtuudella

Sosiaalityöntekijöiden synkkä arvio: Yksinäisyys ja elämänhallinnan ongelmat lisääntyivät koronakriisin aikana

Hyvinvointivalmentaja Nanna Karalahti: Suomalaiset tekevät paljon työtä, mistä he eivät pidä – "Meidän pitäisi elää kuin espanjalaiset ja ottaa lounaalla lasi punaviiniä"

Miljoona virkaa: Ei lomaa elämästä