Kolumni

Metsästys on nyt suurennuslasin alla

Suurennuslasia ei pidä kuitenkaan pelästyä ja vetäytyä kuoreensa.

Tänä syksynä on sattunut kaksi erittäin valitettavaa ja traagista kuolemaan johtanutta, metsästykseen liittyvää ampuma- aseturmaa. Kuin suolaksi niiden tapausten aiheuttamiin haavoihin, Yle teki Lestijärvellä Hirvinaiset valtion mailla -nimisestä porukasta jutun ja julkaisi sen lokakuun lopulla.

”Koirat etsivät hirven metsästä ajoon ja naisten tekemä kaatoketju odottaa tien varrella. Koira haukkuu ja radio­puhelin laulaa. Kun hirvi tulee tielle, sen perässä seuraa vasa. Kivääri laukeaa ja vasa kääntyy takaisin tulosuuntaan. Vasa tulee taas tielle, mutta seuraava laukaus menee yli. Uusi patruuna menee piippuun ja vasa on melkein ojassa, mutta kolmas laukaus menee myös yli. Vähän arvelin, että en osu ilman tukea. On se hieno elämys aina kun näkee hirven, haastateltava toteaa.”

Teksti on suora lainaus Ylen verkkouutisesta, josta tehtiin myös uutispätkä. Jutun alkuperäisenä ideana on kaiketi ollut kertoa myönteinen tarina naisporukan hirvijahdista, mutta viesti kääntyi päälaelleen.

Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman kirjoitti kolumnin Ylen hirvijahtijutun julkaisun jälkeen. Hän totesi tiukkasanaisesti, että aseturvallisuus ja vastuullinen sekä eettinen aseen käyttö on nyt viimeistään syytä nostaa jokaisen metsästäjän oman kriittisen tarkastelun kohteeksi.

”Tilastojen valossa erittäin turvallinen metsästyksemme on nyt suurennuslasin alla.”

Suurennuslasia ei pidä kuitenkaan pelästyä ja vetäytyä kuoreensa, vaan metsästysharrastusta pitää edelleen pitää esillä eri medioissa.

Kun toimittaja soittaa riistanhoitoyhdistyksen toiminnan­ohjaajalle tai metsästysseuran puheenjohtajalle haastattelu­pyynnön kera, voi kieltäytyminen tuntua helpoimmalta vaihtoehdolta.

Jutun sisältö saattaa arveluttaa, omaa roolia tai tietämystä tulee helposti vähäteltyä, ehkäpä myös toimittajan ymmärrystä? Kannustaisin riistakeskusta ja Metsästäjäliittoa järjestämään metsästysseurojen ja riistanhoitoyhdistysten toimihenkilöille sekä ihan rivimetsästäjille viestintäkoulutusta.

Miten kannattaa toimia, jos toimittaja kaipaa kommenttia tai kysyy mahdollisuutta tulla tekemään hirvijahdin aloitus­juttua? Millaiset ovat haastateltavan oikeudet?

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Metsästysharrastusta pitää edelleen pitää esillä eri medioissa.

Lue lisää

Yle: Kuolemaan johtaneesta metsästysonnettomuudesta nostettu syytteet – maastopyöräilijä kuoli laukaukseen Urho Kekkosen kansallispuistossa

Ampumaton laukaus on parempi kuin jännittyneenä ja paineistettuna ammuttu huono laukaus

Poliisin esitutkinta kansallispuistossa metsästäjän luotiin kuolleesta pyöräilijästä valmistui – tapaus siirtyy syyteharkintaan

Suonenjoen metsästysonnettomuutta tutkitaan törkeänä vammantuottamuksena – metsästäjä oli metsästämässä kauriita ja luuli toista miestä riistaeläimeksi