Kolumni

Hapatettu ruoka maistuu paremmalta, poikkeuksena ehkä surströmming

Melkein mitä tahansa voi hapattaa. Melkein mitä tahansa myös kannattaa hapattaa. Ei silti oteta Ruotsista mallia.

Tällä hetkellä jääkaapissani muhii kahdeksan tölkkiä erilaisia hapatettuja ruokia, hapankaaleja, -kurkkuja ja -chilejä sekä hiljattain aloitettu leipäjuuri, kaikki itse tehtyjä.

Hapattaminen säilöö kaikki vihannesten ja kasvisten ravintoaineet. Maitohappokäymisellä hapattaessa saa lisäksi kosolti hyviä suolisto­bakteereita. Omasta mielestäni hapattaminen myös parantaa monien ruoka-aineiden makua.

Kaalit, kurkut ja chilit saisi kuitenkin pienemmällä vaivalla ja osapuilleen samalla rahalla kaupasta. Kaupasta hakiessa säästyisi myös hajuilta. Viisi litraa happanevaa kaalia aiheuttaa nimittäin voimakkaan käryn kerrostaloasunnossa. Lisäksi kaupasta löytyy runsaasti hyvänmakuisia hapankaaleja ja -kurkkuja.

Miksi siis nähdä kotona hapattamisen vaiva?

Ensinnäkin keittiössä on mukava hääräillä. Lisäksi kotipuutarhurille hapattaminen on hyvä keino saada kesän satoa säilöön talven varalle. Suomessa tunnetaan parhaiten venäläistyyliset valkosipulikurkut ja hapankaali, mutta hapattamalla voi säilöä vaikka mitä muutakin.

Länsinaapurista tunnetaan surströmming eli hapansilakka. Hapattaminen osataan hyvin myös idässä. Yksi erikoisemmista Kaukoidän hapatteista on japanilainen nattō, maitohappobakteereilla käytetyt soijapavut.

Tutummatkin raaka-aineet sopivat hyvin hapattamiseen. Liemeen voi säilöä punajuuret, nauriit, kaalit ja vaikka erilaiset paprikat. Olen nähnyt myös kokonaisia kukkakaaleja laitetun purkkeihin.

Tärkeintä on muistaa hygienia. Hapattaessa vihanneksen pinnalla luonnostaan elävät maitohappobakteerit alkavat lisääntyä hapettomassa tilassa, suolaliemeen upotettuna. Siksi purkissa ei saa olla muita bakteereita.

Lue lisää

Miksi perunasalaattia tarjotaan vappuna, juhannuksena, uutenavuotena ja ties kuinka monena muunakin juhlapäivänä?

Ikuisesti herkkusuu

Muistoissa mummolan ruuat

Hellan kulmalla: Pakastimessani odottaa aina kaveri, joka pelastaa minut monesta pulasta