Kolumni

Jos yötaivaalta ei osaa katsoa tähtiä tai revontulia ja pimeys pelottaa, kannattaa pysyä katuvalojen lähellä

Kun kotona ollaan kaiken aikaa, syntyy entistä enemmän tarpeita rakentaa omaa pesää viihtyisämmäksi.

Korona-aika on alleviivannut arjen toimivuutta. Keittiöissä laitetaan enemmän ruokaa kuin vuosikymmeniin. Jotkut leipovat isoäidin vanhojen ohjeiden mukaan. Toiset virittelevät kuhafileen päälle itse tehtyä bearnaisekastiketta. Osa iloitsee yksinkertaisista asioista ja vahtii lasten kanssa uuninluukun takana pannaria.

Kun kotona vietetään entistä enemmän aikaa, omaa pesää katsellaan kriittisemmin ja mietitään millaisessa kodissa aikaa halutaan viettää. Kodissa arvostetaan yhteisten tilojen toimivuutta, mutta myös mahdollisuutta vetäytyä aivan omaan rauhaan.

Juuri nyt tärkeintä ei ole miltä koti näyttää vieraiden silmin. Nyt halutaan, että siellä on hyvä elää arkea.

Kokonaan oma tarinansa on etätyö, jonka myötä oman rauhallisen sopen löytäminen etenkin lapsiperheen kodista on entistä tärkeämpää.

Kun kotona ollaan kaiken aikaa, syntyy entistä enemmän tarpeita rakentaa omaa pesää viihtyisämmäksi. Kesällä suomalaiset kansoittivat rautakaupat ja rakentelivat ennen kokemattomalla tahdilla terasseja. Terassit ja piha olivat olohuoneen jatke.

Syksyn tullen huomio on kiinnitetty sisätiloihin. Kaatopaikalle päätyvät jonkun muun valitsemat huonekalut. Tilalle halutaan uutta. Kulutusjuhla kutsuu. Kansantalouden kannalta nyt onkin aika kuluttaa, jos vain korona suo.

Vaikka keväällä asuntokauppa tyssäsi, asuntolainojen kysynnästä ja välittäjien somepäivityksistä päätellen kevään patoumia on nyt purettu kesän jälkeen entistä suuremmalla innolla. Asuntokauppa käy edelleen, vaikka usein marraskuussa kaupanteko hiljenee jouluksi.

Nyt halutaan lisää tilaa. Lebensraumia. Pihaa, jonne voi lapset päästää leikkimään turvallisesti. Puhdasta ilmaa, ulkoilumaastot käden ulottuvilla. Puuhamaata kaikille.

Kun keväällä puhuttiin mökkeilyn renessanssista, nyt on nähty uudenlaisen kiinnostuksen suuntautuminen kaupungista kehyskuntiin ja suorastaan maaseudulle.

Nyt mitataan maaseudun kirkonkylien ja kylien vetovoima. Jos palvelut ovat kunnassa kunnossa, kohtuuhintainen omakotitalo saattaa täyttää korona-ahtauteen kaupungissa kyllästyneen perheen asumisen unelmat.

Kun omakotitaloja peltojen tai metsän laidassa käy katsomassa marraskuisessa harmaudessa, mielikuva ainakin on riittävän realistinen. Maaseudulle ei kannata muuttaa romanttiset lasit päässä, vaan miettiä arjen toimivuus realistisesti. Jos yötaivaalta ei osaa katsoa tähtiä tai revontulia ja pimeys pelottaa, kannattaa pysyä katuvalojen lähellä.

Plussien painaessa vaa'assa enemmän kuin miinuksien, ei muuta kuin muuttolaatikoita pakkaamaan. Elää kannattaa nytku, ei sitku.

Lue lisää

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan – Suomessa lähes 400 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia kuusi

Katso oman kuntasi koronatilanne – maan korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat nyt maaseutukunnissa

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

Koronavirusta tulee nyt Suomeen aiempaa enemmän ulkomailta – "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"